ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA ZA PREVENCIJE

Na inicijativu gradonačelnika Dražena Srpaka 23.06.  2015. godine održana je sjednica Vijeća za prevenciju sa dvije osnovne točke dnevnog reda:

  1. 1. Prometna problematika – teretni promet i pojačani promet povodom nadolazeće turističke sezone
  2. 2. Sigurnost građana u doba godišnjih odmora
  3. 3. Ostala pitanja

Sjednici  su se uz gradonačelnika Dražena Srpaka i voditeljice TZ M. Središće Dolores Vrtarić odazvali ravnatelj OŠ M. Središće Elvis Šarić ,načelnik PP M. Središće Miljenko Vrbanec , komunalni redar Drago Belši , predsjednik VMO Sitnice Milorad Mihanović  te predstavnik medija Zlatko Rihtarec.

Gradonačelnik Srpak upozorio je da će se za vrijeme godišnjih odmora i turističke sezone promet u Gradu još više povećati i tako svima nama stvarati veće probleme. Stoga je nužan oprez svih sudionika prometa.

Načelnik PP Miljenko Vrbanec rekao je da će se u sklopu operativne akcije TOURS 2015. kao i pojačanim ophodnjama uz pomoć prometne policije svakako učinit sve što je u njihovoj moći da se osigura čim sigurniji život građana u prometu. Parkiranje u gradu koje sa otvorenim novim parkiralištima u dvorištu PZ i kraj Policijske postaje i apoteke ima puno više parkirališnih mjesta , ali još uvijek ima dosta prekršaja te  je policija primorana pisati prekršajne prijave.

Ono na što je gradonačelnik posebno upozorio je parkiranje u prolazu kod mesnice Ravlić prema Gradskoj upravi. Upozorio je da se u ovom dijelu ne smije parkirati ni zaustavljati te  da će se u slučaju ako će se to i dalje činiti biti  će prisiljeni fizički jednostavno zatvoriti taj dio za promet . Radi same sigurnosti prometa razmišlja se i o postavljenu semafora koji bi u slučaju prevelike brzine u vožnji kroz  grad jednostavno putem mjerača brzine zaustavio promet. Svakako ideja za pozdraviti i sigurno bi pomogla u rješavanju prometnih gradskih problema.

Ravnatelj OŠ E.Šarić smatra da su problemi oko  prometa kod škole riješeni iscrtavanjem signalizacije , a one dvije špice  od po desetak minuta daju se riješiti. U Sitnicama je uglavnom promet dobro riješen, jedino manji problem stvaraju motorići kojih ima dosta u naselju izjavio je Milorad Mihanović.

Dolaskom godišnjih odmora i odlazaka mnogih obitelji na more ili negdje drugdje na odmor ono na što posebno treba pripaziti je sigurnost objekata koji ostaju bez nadzora. Iz policije upozoravaju na program samozaštite tj. da građani svoje objekte u nadzor ostave susjedima, rođacima, prijateljima , a ako su u mogućnosti opremiti kuće zaštitnim kamerama ili drugim osiguranjem. No kako kažu  dobar susjed je najveće i najsigurnije osiguranje. Ono na što upozoravaju je ne previše širiti vijesti preko društvenih mreža faceboka , twitera itd. Provalnici prate takve stvari i na to reagiraju.

Policijske ophodnje biti će pojačane to cijelo vrijeme .

Mole se građani također da se pobrinu za svoje kućne ljubimce i ostave ih u sigurnim rukama i osobama koje će se brinuti o njima za vrijeme kada njih nema.

Upozoreno je još na probleme paljenja raznoraznog smeća u Sitnicama i to u večernjim i noćnim satima. Policija će u slučaju prijava izaći na teren i ispitati takove slučajeve .

Imamo javni WC o kojem smo već pisali. Izgleda da je on nekome i dalje trn u oku jer ga se i dalje devastira te su nužni stalni popravci zato se mole svi korisnici da čuvaju imovinu grada kako bi i turisti kojih će  sigurno sada  biti dosta mogli o našem Gradu ponijeti lijep dojam. WC   je sigurno ono što će koristiti , a on dosta govori o nama kakvi smo.

(tekst i foto Z. Rihtarec)

unnamed