ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM „LJETA UZ MURU 2017.“

„Ljeto uz Muru“ tradicionalna je manifestacija Grada M. Središće koja je međunarodnog karaktera, kulturna, zabavna, sportska i gastronomska, koja u tri dana održavanja  na tri različite lokacije okuplja više od 100-tinjak izvođača i 10 000 posjetitelja. I ove 2017. godine održati će se u vremenu od 04.-06.kolovoza.

 

Zbog  skorog njezinog održavanja gradonačelnik Dražen Srpak  uz pomoć predstavnika Udruga koje učestvuju  na manifestaciji  održao je konferenciju  za tisak , kako bi je čim više  približio građanima.

„Ako srce kaže ljeto, kaže „Ljeto uz Muru“, to je moto manifestacije koju smo promjenom i načinom vratili iz učmalosti i maksimalno je približili građanstvu. Tome je dokaz posjećenost  prošle i prijašnjih godina. Za isti novac koji je bio potrošen za prijašnje manifestacije, sada smo dobili raznolikost i kvalitetu koja odgovara veoma širokom spektru interesa naših građana.

U ta tri dana svatko može naći nešto za sebe. Datumski smo ga locirali tako da se ne poklapa sa Porcijunkolovim, ono završava , a Ljeto uz Muru započinje. Smjestili smo ga uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti koji 05.08. te se Ljeto odlično uklapa i u taj dio proslave.

Srpak je  nabrojio manifestacije koje se održavaju ta tri dana, a predstavnici Udruga ukratko su objasnili njihov angažman u tijeku održavanja manifestacije.

Evo ukratko i programa iako ćete ga cijelog i kompletnog  moći vidjeti na stranicama Muralista.

U petak  04.08. program započinje ujutro na šetnici i Gradskoj knjižnici  već od 09,00 sati održavanjem radionica pod nazivom Ljetni paviljon mašte,pa zatim od 10,00 sati cjelodnevni Sajam domaćih proizvoda, pa  animacijski program za djecu u18,00 sati da bi taj dan završili sa Tamburškim sastavom „BEGINI“.

05.08.2017.godine  subota,započinje Sv.misom povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u crkvi sv.Ladislava i Marije Kraljice u 9,00 sati.

Likovna kolonija  u organizaciji Likovne udruge „Izvor“ na šetnici će stvarati svoja djela , koja će se kasnije koristiti za poklone koje uručuje Grad.

I u subotu se nastavlja edukativno-kreativna  radionica Ljetni paviljon mašte , a posebnost toga dana  činiti će konjičko druženje na šetnici i prostoru autobusnog kolodvora Međimurskih konjara. Biti će to mimohod  koji će mnoge ostaviti bez daha s obzirom na eleganciju i ljepotu tih divnih životinja, te ljepotu već pomalo zaboravljenih kočija.

Već tradicionalno zabavno ekipno natjecanje u organizaciji Rudarskog zbora „Murska alka“ započeti će u 17,00 sati.

 

Moto klub „Miners“ i Udruga pivara Sjever od17,00-22,00 sati na šetnici će predstaviti kuhanje craft piva kao njegovu degustaciju. I specijalitet za kraj večeri veliki  rock koncert gdje nastupaju grupe PICK SIEBNER i CAT PAWS . Dakle sve od klasičnog roka pa do country glazbe.

06.08.NEDJELJA posljednji dan ljeta započinje vrlo rano već u 6,30 kod skele Fusek gdje ŠRD „Mura „ vozi svoje natjecatelje skelom na Napolitanke gdje će se održati prvi put dvostruki program natjecanja „Napolitanke cup“  te „Cup Grada M.Središće“. Natjecanje završava u 11,00 sati , a zatim se odlazi na proglašenje najboljih na“ Zalešče“. Za to postoji i opravdani razlog jer na Zalešču će se već punom parom kuhati specijaliteti u sklopu valjda najjače  manifestacije Ljeta uz Muru „Gradski kotlić“. Očekuje se da će se ove godine prijaviti više od 50-tak ekipa koje će  skuhati i besplatno podijeliti više od 2000 porcija vrhunske hrane . Do sada se kotlić održavao subotom , ali zbog koncerta u subotu omogućeno je posjetiteljima da bez brige ostanu na njemu jer im je ručak za drugi dan praktički pripremio Grad, a porcije se dijele na Zalešću već od 12,00 sati.

 

I za kraj navečer i treću godinu za redom zabavljati će nas jedna od klapa,ovaj biti će to KLAPA „KAMPANEL“ .

(tekst i foto Z. Rihtarec)

01