Održana komemoracija za žrtve poratnih likvidacija na grobištu Pancerica – počast odali i međimurski branitelji

Povodom 79. obljetnice stradanja i 24. obljetnice blagoslova spomen kapele na grobištu Pancerica održana je komemoracija za žrtve poratnih likvidacija poubijanih početkom lipnja 1945. godine kod naselja Virje Otok u Varaždinskoj županiji.

Zajedno sa udrugama branitelja Varaždinske županije i desetak izaslanstava udruga civilnog društva, predstavnici Zajednice braniteljskih udruga ratnih postrojba Međimurske županije, Udruge „HOS-BELICA“ – klub branitelja Domovinskog rata Međimurske županije i Društva VETERAN, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  odali su počast nevinim žrtvama grobišta Pancerica.

U spomen na 172 žrtve pokopane u tri jame na grobištu Pancerica koje su na ovu lokaciju, u više dana i noći, početkom lipnja 1945. god. dovožene iz smjera Varaždina, služena je Sveta misa zadušnica koju je u kapeli bl. kardinala Alojzija Stepinca  predvodio  preč. Valent Posavec, župnik župe Vinica, dekan Ivanečkog dekanata.

Nakon svete mise mještani tog malog naselja za sve nazočne (oko 100 uzvanika) pripremili su svečani ručak. Prije samog ručka organizatori su se prigodnim darovima zahvalili vjernim čuvarima istine o stradanju hrvatskog naroda. Među darovanima, zahvalu je primio i Josip Kolarić, tajnik ZUMBŽ i predsjednik udruge „HOS-BELICA“.

JK