Održana 21. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Mursko Središće

U uredu gradonačelnika Murskog Središća 12. studenog 2019. godine održana 21. sjednica  Vijeća za prevenciju kriminalitete na području grada uz sljedeći dnevni red.

1. Zaključak Vijeća za prevenciju Grada Mursko Središće vezan uz stanje u romskim obiteljima u naselju Sitnice

2. Prometna problematika

3. Ostalo

Na održanoj 20.sjednici Vijeće je zatražilo očitovanje od  strane Centra za socijalnu skrb o  njihovom djelovanju na području naselja Sitnice kao i o pravima i obvezama mještana naselja Sitnice

V.D. Predstojnica Centra za socijalnu skrb Podružnice Mursko Središće Jelena Haluga – Novak upoznala je članove Vijeća s kompletnom problematikom s kojom se susreće sam centar kao i i o kompetencijama koje spadaju pod njegov krug djelovanja , a koje pod  Centar za socijalnu skrb Čakovec.

U nadležnosti Podružnice Mursko Središće, u romskom naselju Sitnice, te romskom  naselju Hlapičina  vodi se 35 obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade s 160 članova obitelji, te 18 osoba kao samci korisnici ZMN. Pravo na doplatak i njegu   dobiva 15 korisnika dok je 5 korisnika osobnih invalidnina.

U tijeku 2019. Godine bilo je 102 zahtjeva za jednokratnu pomoć od čega je 87 odobreno. U naselju Sitnice i Hlapičina vodi se i 9 odraslih osoba koja su pod skrbništvom Centra.

Mjerama obiteljske –pravne zaštite obuhvaćeno je 12 obitelji odnosno 63 djece. Tijekom navedenog razdoblja na smještaju je bilo 35-ero djece – 21 u udomiteljstvu i 14 u ustanovama(8 u odgojnim ustanovama).

12-ero maloljetnika je imalo izrečene sudske odgojne mjere.

Kao aktualni problem u romskom naselju detektira se porast maloljetničke delikvencije i to kod djece mlađe od 14 godina koja su kazneno neodgovorna, odnosno obitelji odgovaraju za njih te ih se jedino može „zaštititi“ putem mjera obiteljsko-pravne zaštite, a koje su često nesvrsishodne.

Gradonačelnik Srpak  naglasio je da samo povezivanjem svih službi od Centra ,policije, raznih inspekcijskih službi, ministarstava može se ovom problemu stati na kraj. Iz ovog izvješća Centra moguće je vidjeti da se radi na poboljšanju stanja, iako još uvijek postoje određeni problemi.

Rad policije u tom segmentu također je ocijenio  dobrim.

Jedna od mogućnosti je i postavljanje kontejnera unutar naselja, koji bi koristio raznim službama koje bi tijekom tjedna mogle obavljati   u njima svoje poslove i tako se više približile samom stanovništvu.

Grad Mursko Središće uložio je 200.000 kuna u projekte za izgradnju Multikulturalnog doma u Sitnicama  te bi on bio prikladan za održavanje takvih susreta, međutim sada nema natječaja gdje bi se taj projekt mogao kandidirati rekao je gradonačelnik Srpak .

Milorad Mihanović replicirao je gradonačelniku kako on u samom postavljanju kontejnera ne vidi neku veliku korist, ali je ponudio rješenje otkupa jedne kuće koja bi tome mogla poslužiti kao  na primjeru Udruge mladih Roma, a na čemu već unutar naselja rade. Složio se s time i gradonačelnik kao i ostali članovi Vijeća da je to vrlo dobro rješenje.

Po Mihanoviću najveći problem naselja Sitnice su Romi doseljenici s velikim iskustvima prihvaćenih u zatvorima , tako  da su  upoznati sa svim djelovanjima institucija i policije, odlično poznaju svoja prava te ih koriste, a uvijek su spremni ako treba i na fizičke obračune, pa je i to jedan od razloga zašto manjina praktično upravlja većinom u samom naselju.

Predstavnici policije Marinjo Furdi i Vjeran Horvat rekli su kako je policija dostupna 24 sata što se tiče same njihove dostupnosti,  i da postupaju po zakonu te da se u zadnje vrijeme  situacija što se tiče samog kriminaliteta dosta smirila te je u ovom trenutku zadovoljavajuća. Sami mještani naselja trebali bi rješavati svoje probleme, a ne očekivati od policije da je ona jedina ta koja će riješiti svaki njihov problem To se nije dogodilo nigdje na svijetu pa neće ni u Sitnicama.  No policija je uvijek tu da pomogne i riješi svaki problem  koji je u njihovoj kompetenciji.

Generalni zaključak Vijeća je da je stanje sigurnosti u Gradu Mursko Središće dobro čemu u prilog ide i saznanje da su na području grada u listopadu mjesecu zabilježena samo tri kaznena djela.

U drugom dijelu  sjednice  rješavala se problematika prometa.

Gradonačelnik je odmah dao do znanja da se ne slaže s ovakvim rješenjem koje je doneseno nakon 1. kolovoza.

To je vraćanje na staro i očito da su u ovome prste imali određeni lobiji. Jer kamionski promet kroz Grad Mursko Središće se povećao, nije još na razini kao nekad jer u kolovozu je kroz grad prošlo 6.700 kamiona u rujnu 8.302, a u listopadu 9.977 odnosu na 5.000 koliko je prolazilo u vrijeme kad je pravilnik bio na snazi. Nije to broj koji je bio prije donošenja pravilnika, no tendencija rasta se osjeća.

Nova statistika ukazuje na ponovno povećanje teretnih vozila u gradu Mursko Središće i zbog toga  je nezadovoljstvo građana opet izuzetno napredovalo. Na sastanku nije bilo dogovoreno , niti pak spomenuto da ovim graničnim prijelazom mogu prometovati sva hrvatska i slovenska vozila  koja u RH i SLO imaju mjesto utovara i istovara, a ne mogu samo ona koja tranzitiraju kroz Sloveniju i Hrvatsku.

Stav gradonačelnika  Srpaka ostaje i dalje da kako preko ovog graničnog prijelaza mogu prometovati sva ona vozila koja tu moraju prometovati, a ona koja ne moraju imaju izbor prometnog pravca kojim neće narušavati ničiju sigurnost i raditi niz drugih poteškoća.

Zbog svega toga gradonačelnik je uputio pismo naslovljeno na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na ruke ministra Olega Butkovića te zatražio sastanak s ministrom na tu temu u što kraćem vremenskom roku.

(tekst i foto: zr)