Održana 18. sjednica Skupštine Međimurske županije

Vijećnici Skupštine Međimurske županije usvojili su 21. točku dnevnog reda 18. sjednice Skupštine Međimurske županije koja je održana u srijedu, 15. srpnja 2020. godine u zgradi Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Sjednica je započela aktualnim satom na kojem se deset vijećnika Skupštine Međimurske županije javilo za riječ. Vijećnicu Vesnu Sobočanec zanimalo je mora li dvorac Kaštel u Pribislavcu, nakon što se učenici i djelatnici Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec presele u nove prostore, pripasti pod vlasništvo Općine Pribislavec te koji je plan i program prenamjene dvorca. Tristotinjak učenika Osnovne škole Pribislavec sljedeću nastavnu godinu pohađat će u novoj zgradi koja je u procesu opremanja kako bi na jesen bila spremna za rad, a nakon što se isele iz dvorca Kaštel, on će sporazumom bivšeg načelnika i župana pripasti Općini Pribislavec. “Dvorac Kaštel vrijedno je povijesno i kulturno dobro Međimurja te ćemo i taj prostor nastojati revitalizirati  i staviti u funkciju turizma i kulture na ponos Pribislavca i Međimurja.”, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Pismene odgovore na svoje pitanja zatražili su vijećnici Josip Puklavec koji je postavio pitanje o kontroli prometa na državnoj cesti DC-3  na dionici od Nedelišća kroz Pušćine do Dravskog mosta, Željko Pavlic o stanju i sigurnosti željezničkog prometa na području Međimurske županije i  Damir Grašić koji traži očitovanje od Međimurskih voda, HEP-a i Međimurje-plina o podacima koliko su ovrha pokrenuli u 2019. i 2020. godini za iznose manje od 100 kuna. Vijećnica Ivančica Somođi osvrnula se na masovno uginuće pčela koje je zahvatilo dio međimurskih pčelara te  je zatražila pismeni odgovor o tome što je ustanovila fitosanitarna inspekcija, veterinarska inspekcija, što su poduzeli Državni inspektorat i Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda. Osim što je zahvalila županijskim službama na velikom angažmanu i nastojanjima da pomognu pčelarima, predložila je pokretanje projekta izrade tzv. Okolišne zdravstvene karte. Na stanje u Županijskoj bolnici Čakovec u svom se pitanju fokusirao vijećnik Goran Kozjak, koji je među ostalim zatražio odgovor na pitanje zašto se ne imenuje voditelj transfuziologije, dok je vijećnica Jasna Ciboci zatražila pismeni odgovor na pitanje koliko iznosi trošak novog parkinga u bolnici te prenijela informaciju prema kojoj novi Odjel psihijatrije nema toplu vodu. Pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač istaknula je da je imenovanje voditelja Odjela transfuzijske medicine u procesu rješavanja. Vijećnik Franjo Cimerman otvorio je raspravu o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Piškornici. Također, kao i vijećnik Igor Ivković, osvrnuo se na nedavno održane izbore, odnosno pitao je župana Posavca za pojašnjene izjave da tijekom kampanje nije imao ni jedan plakat, kemijsku olovku, radijski ili televizijski spot.

Vijećnik Skupštine Međimurske županije Ervin Vičević stavio je svoj mandat u mirovanje te je kao njegova zamjena imenovan Ivan Kolmanić.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine ponovno se našla odluka o kratkoročnom kreditnom zaduženju Međimurske županije za iznos od 25 milijuna kuna, na rok otplate do devet mjeseci, koja je usvojena s 28 glasova za i 7 glasova protiv. Kredit je namijenjen za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obaveza. Međimurska županija protekli je godina provela ili provodi 70 projekata od kojih je čak 40 kapitalnih. „U posljednjih godinu i pol dana realizira se 20 kapitalnih projekata u vrijednosti od 227.936.328,54 kune. Od tog iznosa 171.268.808,92 kune bespovratna su europska sredstva, dok je iz županijskog proračuna moralo biti osigurano 55.057.367,20 kuna. S obzirom na pravila financiranja europskih projekata te dinamiku izvršavanja plaćanja, agencije i ministarstva u ovom su trenutku dužni isplatiti 29.453.771,38 kuna, a ovim kratkoročnim zaduženjem želimo premostiti situaciju dok ne dobijemo povratih tih sredstava te ćemo iz povrata vratiti zaduženje.“,  kazao je župan Posavec.

Vijećnici su usvojili odluku o davanju nekretnina 22B i 22C u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu na korištenje Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje bez naknade na razdoblje do 1. studenog 2023. godine. Međimurska županija kao vlasnik nekretnina ustupila je prostore TICM-u sa svrhom daljnjeg razvoja poticajnog okruženja za kreiranje i implementaciju poduzetničkih inicijativa. Direktor TICM-a Ivan Plačko prilikom podnošenja izvješća o poslovanju za 2019. godinu istaknuo je da Tehnološko-inovacijski centar Međimurje od samog početka djelovanja bilježi stalan porast potražnje za uslugama inkubacije, što je rezultiralo brzim popunjavanjem trenutačno raspoloživih poslovnih prostore. Tijekom prethodnih devet godina, u njihovim je prostorima bila inkubirano više od 50 subjekata, primarno iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Izvješća o poslovanju Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA i Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA za 2019. godinu podnijela je Sandra Polanec Marinović: „2019. pamtit ćemo kao godinu provedbe velikih infrastrukturnih projekata, od kojih mnogi daju značajan doprinos gospodarskom razvoju Međimurja, poput Metalske jezgre, rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec, rekonstrukcije i opremanja Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije.“ U protekloj godini JU REDEA provela je 29 projekata ukupne vrijednosti 403 milijuna kuna, a iako su najviše prepoznati i zaslužni za pripremu te provedbu projekta, u REDEA-i su aktivni i u mnogim drugim područjima.

Početkom lipnja 2019. godine započeli su radovi na rekonstrukciji objekta jahaone na prostoru bivše vojarne koji će početkom jeseni otvoriti svoja vrata kao Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra. Da projekt vrijedan 31 milijun kuna zaživi u punom sjaju kao znanstveno-istraživačka ustanova opremljena najsuvremenijom opremom za područje 3D ispisa i područja Internet of things,  s nestrpljenjem iščekuje ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer koji je u svom izvještaju istaknuo provedene aktivnosti za 2019. godinu.

Jedno od najaktivnijih i najkvalitetnijih gospodarsko-socijalnih vijeća, GSV u Međimurskoj županiji prošle je godine održao svoju jubilarnu 100. sjednicu, a na brojne aktivnosti, rezultate i prijedloge koje su uputili na lokalnoj i nacionalnoj razini podsjetio je predsjednik GSV-a Mladen Zemljić. Na svoj rad, aktivnosti i rezultate zasigurno mogu biti ponosni i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Čakovec koji su u 2019. godini proveli 159 aktivnosti, 9 akcija potrage i 2 intervencije.

Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ u 2019. godini sakupila sredstva za pružanje 89 pomoći pri nabavi lijekova, pomagala ili plaćanju troškova liječenja za 81 korisnika, dok je Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec isplatila 26.500,00 kuna pomoći za 52 učenika i studenata.

Podneseni su i izvještaji za 2019. godinu o radu MIN-a – Međimurje, investicije i nekretnine, MESAP-a, Županijske uprave za cestu MŽ, Međimurske energetske agencije, Zračne luke Međimurje, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, Povjerenstva za ravnopravnost spolova te Antikorupcijskog povjerenstva Međimurske županije.

Vijećnici su usvojili odluku kojom će su izmijenjeni kriteriji, mjerila i načini financiranja decentraliziranih funkcija za investicijsko ulaganje, investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova te za informatizaciju zdravstvene djelatnosti u 2020. godine.

UO za poslove župana