Održana 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće

Jučer, 17. lipnja 2019. godine u 17:00 sati održana je 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće sa 13 točaka Dnevnog reda od kojih su najvažnije bile Prijedlog Odluke o II. izmjenama i dopunama Odluke o proračunu Grada Mursko Središće za 2019. godinu, Prijedlog Odluke o raspodjeli rezultata poslovanja za 2018. godinu, Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Mursko Središće za 2019. godinu te Prijedlog Odluke o osnivanju i imenovanju članova Natječajnog povjerenstva za izbor ravnatelja/ice javne ustanove u kulturi Centar za kulturu Rudar i Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog natječaja za izbor ravnatelja/ice javne ustanove u kulturi Centar za kulturu Rudar.

Gradsko vijeće je, većinom glasova, donijelo Odluku o davanju ovlaštenja gradonačelniku za izdavanje suglasnosti na prijedlog povećanje cijene dimnjačarske službe te će računi mjesečno biti za oko 5,00 kuna veći. Cijena usluge godinama je ista, a koncesionar je poslao zahtjev prema gradu za povećanje cijene kako bi mogao normalno poslovati i povećati plaće radnicima. Druga točka bila je Prijedlog Odluke o II. izmjenama i dopunama Odluke o proračunu Grada Mursko Središće za 2019. godinu. Gradonačelnik je iznio da obzirom što je polovica godine  da se radi o tehničkom poslagivanju te nekim novim stavkama. Proračun će ovim izmjenama biti 63.200.000,00 što je smanjenje za 125.000,00 kuna. Najvažnije nove stavke su povećanje za deratizaciju i dezinsekciju zbog najezde komaraca, ulaganje u gradski stadion, ulaganje u sve društvene domove po naseljima te sufinanciranje pješačko biciklističkih staza. II. izmjene i dopune proračuna prihvaćene su sa većinom glasova dok oporba nije podržala ove izmjene te je bila suzdržana.

Također, jednoglasno je donesena Odluka o komunalnom redu Grada Mursko Središće te će ista biti u najkraćem vremenu objavljena na stranicama Grada te se mole građani da se iste pridržavaju. Jednoglasno je usvojena Odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih aktivnosti u 2019. godini. Jedna od važnijih odluka bila je Odluka o raspodjeli rezultata poslovanja za 2018. godinu – na kraju 2018. godine Grad je ostvario višak od 2.723.012,87 kuna, prvim izmjenama raspoređen je dio viška u iznosu od 765.000,00 kuna, ovim drugim izmjenama raspoređuje se 632.792,19 kuna i to za javnu rasvjetu u Zavrtnoj ulici u Peklenici, društveni dom u Hlapičina, rekonstrukcija ceste u Štrukovcu, sufinanciranje pješačko biciklističke staze u Hlapičini te ulaganje u gradski stadion. Ostatak viška u iznosu od 1.325.220,68 kuna čuva se za potrebe aglomeracije ili dječjeg vrtića. Zbog promjene Zakona o komunalnom gospodarstvu usklađene su Odluke o komunalnoj naknadi i komunalnom doprinosu sa Zakonom i nema nikakvih financijskih promjena u visini tih doprinosa, a iste su usvojene većinom glasova. Obzirom što je Centar za kulturu postao javna ustanova mora se odabrati ravnatelj te je za to osnovano Natječajno povjerenstvo koje se sastoji od tri člana u sastavu Zvonko Vrtarić, Miljenko Cmrečak i Kristijan Antolović.

Oporba je zamjerila gradonačelniku što nema članova iz reda oporbe, a on je odgovorio da je on odgovoran za to da  se izabere najbolji kandidat koji će javnu ustanovu voditi na održiv i kvalitetan način i da je zato takav sastav povjerenstva, a navedena Odluka prihvaćena je većinom glasova vijećnika. Također je donesena nova odluka o porezima Grada Mursko Središće zato jer je stara bila iz devedesetih godina kada su manifestacije bile na razini „vatrogasnih zabava“, a sada se zbog vrlo kvalitetnih i posjećenih manifestacija moraju imati puno veće cijene korištenja javnog prostora za usluge zabavnih parkova, ugostiteljskih usluga i tako dalje ali opet na način da se zbog visine tih davanja ne odbijaju potencijalni ponuđači tih usluga. Na kraju su kao i svake godine, jednoglasno prihvaćene slijedeće odluke: Plana motrenja čuvanja i ophodnje otvorenog prostora za vrijeme žetvene sezone 2019. godine u Gradu Mursko Središće radi osiguravanja protupožarne zaštite, Odluka o agrotehničkim mjerama te Plan djelovanja Grada Mursko Središće u području prirodnih nepogoda za 2019. godinu. 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće završila je u 18:53 sati.

(tekst: GMS, priopćenje, foto: Tin Tomanić)