ODRŽAN KOLEGIJ GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA

Na kolegiju gradonačelnika i načelnika o EU projektima, povezivanju proizvođača u zadruge i šumama

Na 18. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji koji je održan u Velikoj vijećnici u pet se točaka dnevnog reda, dotaknulo tematike europskih natječaja koji su otvorni za prijavu, povezivanja proizvođača u zadruge, projekta Šume i šumarstvo sjeverne Hrvatske te dana informacija o projektu Pomoć u integraciji.

a

O indikativnim listama koje su najavljene od strane ministarstava i provedbenih tijela, u svom je izlaganju izvijestila Sandra Polanec Marinović, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, te pritom predstavila natječaje koji su planirani za 2017. godinu, a vezani su uz jedinice lokalne samouprave. „Kao na primjer natječaji za opremanje zona koji je jedan od većih natječaja, ujedno uskoro očekujemo otvaranje natječaja za ruralni razvoj gdje će se moći financirati vrtići, društveni domovi, vatrogasni domovi i sve ono što je potrebno malim lokalnim zajednicama. To će biti mali infrastrukturni projekti, na koje znamo da gradovi i općine čekaju jedno duže vrijeme spremni za prijavu“, objasnila je i dodala kako je iznimno važno da općine zajednički pripremaju projekte, jer su puno veće šanse da prođu na natječaju, ali i da isti budu kvalitetniji i obuhvate čim veći broj stanovnika. Gradonačelnike i načelnike zanimalo je kakav je sustav financiranja po projektima, na što je Polanec – Marinović odgovorila da svako eventualno predfinanciranje ovisi o svakom od natječaja, no i kako država ima osiguran Fond za sufinanciranje, tako da nije teret više na općinama. „Vidljivi su pomaci u prijavljivanju na projekte te je mnogo više apliciranih projekata naših općina i nadam se da smo mi kao agencija u tome dovoljno pomogli“, rekla je direktorica, na što se nadovezao župan Međimurske županije Matija Posavec, te u ime osnivača agencije rekao kako stručni tim REDEA-e radi odličan posao, te sugerirao svima prisutnima da koristite njihove usluge i pomoć kod prijave projekata. „Iako i dalje prema broju stanovnika jesmo najuspješniji u prijavljivanju europskih projekata, mnogi natječaji u proteklom vremenu nisu bili raspisani i sada kada se to mijenja, potrebna je suradnja jedinica lokalne samouprave i Međimurske županije. Naše REDEA i MENEA bit će na raspolaganju svima da povučemo što više sredstava iz fondova, kao ulaganje u naš kraj“, rekao je međimurski župan dodavši kako je na raspolaganju i energetska agencija MENEA, te uputio načelnike i gradonačelnike da se informiraju oko projekata energetske učinkovitosti koji se već provode u našim školama i zdravstvenim ustanovama.

b

Miroslav Benko i Zlatko Mehun prezentirali su prijedlog projekta „Šume i šumarstvo sjeverne Hrvatske“, kako Hrvatski šumarski institut, zajedno s Hrvatskim šumama razmišlja o popularizaciji šume na ovim prostorima. „Na ovom bi području stoga putem medija, okruglih stolova, prezentacija, predavanja bilo u školama, regionalnim upravama, selima i/ili gradovima, pričali o značaju šuma te prirode i okoliša u kojem živimo. Želimo samo naglasiti jedan značaj okoliša u kojem svi živimo i važnost da zajedno promoviramo i dižemo javno mnijenje“, objasnio je Benko i dodao da je specifičnost ovog kraja ta što je 70% šuma u privatnom vlasništvu, dok je na razini Hrvatske 80% državnih šuma. Dotaknuo se i teme krađa iz privatnih šuma kao problemu koji je posljednjih godina sve intenzivniji. „U Slavoniji je svega 2% privatnih šuma i tamo se krađe ne događaju jer hrvatske šume odlično funkcioniraju. Kako se krađe događaju najviše u privatnim šumama, to je ono što mi kroz projekt želimo potaknuti i istaknuti te ćemo tada pokušati i djelovati da se te krađe smanje ili da nestanu“, zaključio je Benko.

c

Na sjednici je dana mogućnost poslovnog povezivanja proizvođača u zadruge, o čemu je pobliže izvijestila Ilda Stanojević, ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo i dodala kako je povezivanje u zadruge potrebno kako je danas teško sam opstati na tržištu. „Tradicionalno povezivanje, naročito poljoprivrednih proizvođača u zadruge je neophodno, kako je danas na velikom europskom tržištu opstanak malih proizvođača postao nemoguć. Rekla bi da se pokazuje potreba udruživanja i velikih u još veće sustave, a suradnja sa Županijama, odnosno jedinicama lokalne i regionalne samouprave je najvažnija, jer su zadruge po svojim načelima i biti svog postojanja utkane u regionalni razvoj“, objasnila je i naglasila da iako postoji negativna konotacija prema zadrugama te ih se povezuje s prošlošću, to nikako ne stoji, već zajedničkog udruživanje stvara konkurentnost i lakši izlazak na tržište što je iznimno važno u svakom poslovanju. Zaključeno je kako će se na ovu temu održati dodatni sastanci s udrugama, te ih potaknuti na ovakav korak.

e

Međimurska županija i Udruga za pomoć djeci i mladeži Osmijeh zajednički su u projektu „Pomoć u integraciji“ – projekt u području potpore provođenju pojedinačnog programa izvršenja kazne zatvora / odgojne mjere koji je prezentiran na sjednici. O istome su govorili Jelena Čugalj iz udruge te Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti zaključivši kako je ovo važna tema zbog aktualnosti problematike integracije i zapošljavanja maloljetnika i odraslih osuđenih osoba.

(Jasminka Begić, http://medjimurska-zupanija.hr/)

f

g

h