Odavanjem počasti svim poginulim i nestalim braniteljima i pripadnicima antifašističkog pokreta obilježen Dan antifašističke borbe u Međimurju

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomenika NOB-u na Trgu Eugena Kvaternika Čakovec i kod Spomen-ploče na Palači Zrinskih Udruga antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije započela je obilježavanje Dana antifašističke borbe u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski obred. Bila je to prva antifašistička postrojba, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe nastavljeno je kod Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju u Mihovljanu gdje su počast odali izaslanstvo Međimurske županije predvođeno županom Međimurske županije Matijom Posavcem, izaslanstvo Grada Čakovca predvođeno potpredsjednikom Gradskog vijeća Grada Čakovca  Josipom Vargom te članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske.

Svim palim međimurskim antifašistima i borcima za oslobođenje od njemačkih i mađarskih fašista u 2. svjetskom ratu danas odajemo svoju zahvalnost. O njihovoj borbi u partizanskim redovima i stradanjima u fašističkim koncentracijskim logorima sve se manje govori, posebice u školskim kurikulima i to je ono što moramo neprestano poticati kako bi se promijenilo.“, istaknuo je u svom govoru član Predsjedništva Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije  Vladimir Kalšan koji je dodao da antifašizam danas predstavlja zalaganje za mir, za razvoj demokracije u društvu za socijalnu pravdu i pravo građana na život dostojan čovjeka. Potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga podsjetio je da za Međimurce antifašistički pokret ima posebni značaj, jer to nije bio samo početak antifašističkog otpora, već i početak konačnog pripajanja Međimurja Hrvatskoj.

Općina Donji Kraljevec, Međimurska županija, Udruga antifašista i  antifašističkih boraca Međimurske županije i  Društvo Josip Broz Tito položili su vijence i kod Spomen-obilježja poginulima u Drugom svjetskom ratu na groblju u  Svetom Jurju u Trnju gdje je okupljene pozdravio načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

Prošla je osamdeset i jedna godina od  početka osnivanja antifašističkog pokreta na čijim je temeljima nastala slobodna Hrvatska te stoga imamo obvezu i danas obilježavati ovaj važan datum i čuvati uspomenu na našu povijest. Za nas Međimurce antifašistički pokret predstavlja i početak konačnog pripajanja Lijepoj našoj, a u postrojbama narodnooslobodilačke vojske sudjelovalo je 2 376 hrabrih boraca iz Međimurja. Stoga je naša dužnost odati im zahvalnost i njegovati uspomenu na njihovu žrtvu, ali i žrtvu svih hrvatskih branitelja.“, poručio je u svom govoru župan Posavec.

Obilježavanju su nazočili i saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s potpredsjednikom Mariom Medvedom i vijećnicima Skupštine.

Služba za poslove župana