ODANA POČAST MEĐIMURSKIM HEROJIMA KOJI SU SE BORILI ŠIROM HRVATSKE

Župan Posavec: „78 međimurskih heroja sjećanjem i zahvalnošću postavimo na zasluženi pijedestal“

 

„Godine jesu prošle, ali sjećanje nikada nećemo ostaviti iza nas. Naši branitelji, među kojima je i 78 međimurskih heroja koji su se borili širom Hrvatske u mnogim vojnim i policijskim postrojbama, kao i njihove obitelji, uvijek će imati posebno mjesto u našim životima i srcima“, rekao je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Međimurju i dodao kako su branitelji dali svoj doprinos jednoj od najvećih pobjeda hrvatskoga naroda u povijesti, na čemu im zauvijek moramo biti zahvalni.

16

  1. 5. kolovoz nije samo još jedan datum u godini, on označava dan kada iskazujemo poštovanje hrabrosti i odlučnosti naših očeva, sinova, supruga i prijatelja, njima gotovo 200 tisuća koji su u presudnih 84 sata oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara te pobjedonosno ušli u Knin, danas grad simbol. Dan je to kada se i mi svojim mislima i promišljanjima prisjećamo svih vrijednosti koje su imali oni kojima je isti posvećen, ali i da proslavimo pobjedu hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“.

1

Neka se ne izgubi ništa od onog za što su se borili i život dali naši branitelji

U ime Međimurske županije počast Međimurcima, hrvatskim braniteljima, odali su uz župana Matiju Posavca, zamjenik župana Zoran Vidović i potpredsjednica Skupštine Međimurske županije Petra Kovačić, zatim tehnički ministar poduzetništva i obrta RH Darko Horvat,  zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta u tehničkoj Vladi RH Hrvoje Šlezak, saborske zastupnice Dragica Zgrebec i Štefanija Damjanović, gradonačelnici Grada Čakovca Stjepan Kovač i Murskog Središća Dražen Srpak, te načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi.

5

Također, mimohodom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika borcima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu počast su herojima iskazali i vijećnici Županijske skupštine, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Stjepanom Horvatom, predstavnici Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec, Hrvatske vojske, Uprave za obranu, Matice hrvatske-ogranak Čakovec, Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, Počasnog županijskog zdruga, političkih stranaka,  kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

6

Svijeće su zapaljene i kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu uz zajedničku molitvu koju je predvodio fra Željko Železnjak, župnik crkve sv. Nikole biskupa u Čakovcu i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu. „Kako bismo slobodno mogli vijoriti svojim zastavama, bili su potrebni oni koji su branili našu domovinu, te na tom zadatku dali svoje živote. Spominjemo se roditeljskim, rodbinskim i prijateljskim poštovanjem, te molimo da se ne izgubi ništa od onog za što su živjeli, borili se i život dali naši branitelji“, naglasio je gvardijan Železnjak tijekom molitve, te iskazao zahvalnost i veliku počast svim braniteljima koji su nam omogućili mirno stvaranje Hrvatske kakvu smo željeli. Svim prisutnima obratio se i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije istaknuvši da je na svima nama da i dalje radimo za boljitak Lijepe naše. „Časno slavimo ovaj dan koji je donio velike promjene u našoj državi, nakon što su se zavijorile pobjedničke zastave diljem zemlje. Prvo zahvaljujemo našim prijateljima i suborcima koji su dali svoje živote i utkali ih u temelje Republike Hrvatske, te na taj način osigurali bolju budućnost svim našim generacijama koje tek dolaze“, rekao je Horvat.

17

Branitelji su nam uzor u svakodnevnim izazovima

„Važno je, posebice mladima, usaditi vrijednosti snage i zajedništva, dozu zahvalnosti prema onima koji su stvarali našu povijest, da se s poštovanjem pobrinu da ta borba ne prođe uzalud i da one koji su svojom žrtvom dokazali ljubav prema domovini zadržimo na zasluženom pijedestalu“, dodao je međimurski župan, napomenuvši kako nam je upravo njihova volja i žrtva omogućila mirno stvaranje slobodne, neovisne i europske Republike Hrvatske u kojima danas žive njihove obitelji, te ostvarila pretpostavke da sami gradimo slobodno i demokratsko društvo.

7

Pritom je istaknuo kako uz takve uzore možemo lakše svakodnevno prolaziti kroz izazove koji su stavljeni pred nas. „Naši su izazovi svakom radniku dati zasluženu veću plaću, zaustaviti mlade u odlasku izvan zemlje i svog kraja, dati svoj maksimum da ponudimo obrazovanje i gospodarstvo na najvišem nivou, te stvorimo viši standard, za bolji i lakši život svim međimurskim obiteljima“, rekao je Posavec te svim žiteljima Međimurske županije, a posebno braniteljima i članovima njihove obitelji te obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

2

11

12

13

15

3

18