OD 1. SVIBNJA NA REŽIJE ĆEMO TROŠITI PLAĆU VIŠE

Prosječno kućanstvo će u godinu dana na režije potrošiti oko 2.400,00 kuna više. To je zapravo jednako jednom minimalcu. Je li se itko u Vladi zapitao otkud ćemo ga izmisliti? Ipak, ono najbolnije je da se te mjere uvode na Praznik rada 2014. godine. Čini se da su u EU zaboravili da je za pola milijuna Hrvata taj praznik svaki dan, samo što oni slave svoju nezaposlenost.

Zašto smo se morali praviti Europa? To će se od svibnja pitati svi građani Hrvatske koji otvore svoj poštanski sandučić i izvade račune. Jednostavno je, htjeli smo se praviti da smo na istoj razini kao i Europska unija pa smo dobili i režije kao na zapadu. Iako su dosad uglavnom ispaštali pušači cigareta, sad je vrijeme da i ostali osjete kako je dobro biti građanin Europe. Kao da već nisu dovoljno rasle, sad će režije porasti dovoljno da se godišnje možete oprostiti s još jednom plaćom.

Prvi na redu je plin. Srećom je ova zima bila blaga pa su seljaci dali oduška i nacijepali dovoljno drva da izdrže onih tri tjedan prave zime. Nitko se ne pita za one koji nisu imali izbora osim plaćati plin, a to je za posječno hrvatsko kućanstvo oko 500 kuna mjesečno. Ipak, mi smo se složili s europskim čelnicima da svi moramo biti jednaki i da nije u redu da mi plaćamo manje za grijanje, iako mi imamo i manje plaće. Zato nas od svibnja očekuje porast troškova za plin od 100 kuna mjesečno. Odmah iza toga slijedi struja koja je također “prejeftina” za našu europsku braću pa i njoj moramo povisiti cijenu. Neki će sad reći da je poskupljenje od 40 kuna mjesečno zapravo zanemarivo, ali oni sigurno već dugo nisu pogledali brojku nezaposlenih ili stajali ispred HZZ-a. Ipak, za razliku od plina, poskupljenje struje nije obvezno.

To je samo ideja koja se rodila u glavi Vlade jer im je ponestalo novca u državnoj blagajni. Već mjesec dana se u kabinetu Vlade šuška kako će državne tvrtke koje ostvaruju dobit morati sav višak sliti u državni proračun. U tom slučaju HEP više neće imati novac da cijene drži “prihvatljivima” i morat će se prilagoditi europskim željama. Nije da nas itko pita, zar ne? Zapravo tragikomičan dio ove priče je da je Vlada najavljivala kako će naš ulazak u EU smanjiti cijene struje jer će HEP-u doći konkurencija. Konkurencija nije došla, ali poskupljenje energenata je i dalje tu.

Naravno, kakva bi to pljačka bila da nam skupo ne naplate vodu. Nema veze što smo mi zapravo jedna od država Europe s ogromnim rezervama vode i što bi cijena vode u Hrvatskoj mogla biti daleko manja kad bi zabranili koncesije na izvorima pitke vode i spojili ih na naš već postojeći vodovod. Naravno, to je predmet znanstvene fantastike jer su nam vodovodi toliko loši da dio curi, a dio zagađuje vodu. Naravno, ni to nas ne smeta pa će nova cijena će biti za 1.5 kn po kubnome metru veća, što u projektu znači oko 200-300 kuna godišnje po kućanstvu. Kako doznajemo, povisiti će se i cijena odvoza komunalnog otpada, ali za koji iznos je i dalje nepoznato.

 

Kad se sve zbroji, zapravo će to biti novi trošak od oko 200 kuna mjesečno. Odlična brojka za jednu vrlo jednostavnu konstataciju. Prosječno kućanstvo će u godinu dana potrošiti oko 2400 kuna. To je zapravo jednako jednom minimalcu. Je li se itko u Vladi zapitao otkud ćemo ga izmisliti? Ipak, ono najbolnije je da se te mjere uvode na Praznik rada 2014. godine. Čini se da su u EU zaboravili da je za pola milijuna Hrvata taj praznik svaki dan, samo što oni ne slavi svoju nezaposlenost. (http://www.dnevno.hr/)