OBILJEŽEN EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA

Dužni smo imati osjećaj odgovornosti prema povijesnoj istini

 

Petu godinu zaredom, Međimurska županija je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod grobišta „Sep“ u Gornjem Hrašćanu obilježila Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

m27

Odlukom Hrvatskog sabora donijeta je Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava. Tako se Hrvatska pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

m23

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća su kod grobnice ekshumiranih žrtava počast odali župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Društva za obilježavanje grobišta Međimurske županije Josip Kolarić u nazočnosti zamjenika ministra kulture RH Alena Kajmovića, vijećnika u Županijskoj skupštini Marije Hertelendi i Aleksandra Makovca, načelnika i zamjenika načelnika Općine Nedelišće Darka Danie i Željka Kacuna te članova udruga civilnog društva, i mještana.

m16

Obraćajući se okupljenima župan Posavec naglasio je kako istina ne može biti vlasništvo nikakve ideologije ili politike„Dokle god istina bude politički adut pojedinaca cijeli Hrvatski narod i svi oni koje je tragedija pogodila i dalje će doživljavati poniženja i trpjeti nepravde iz kojih ne može rasti povjerenje ni pomirenje jer Hrvatski narod je bolno, na vlastitoj koži osjetio sva tri totalitarizma, podnio goleme žrtve i platio veliku cijenu. Ovom komemoracijom moramo još jednom poslati poruku da se skine kamenje šutnje, da se pokaže istina, ali prava a ne manipulativna istina, da možemo živjeti u pomirenju i miru. Polazeći od kršćanske dužnosti opraštanja imajmo snage da u sebi i među sobom sprječavamo mržnju i osvetu, da se u našoj Domovini svim žrtvama dade dužno poštovanje, spomen i doličan grob. Svima koji trpe zbog žrtava i pretrpljenih nepravdi iskazujemo sućut, a svima pokojnima, znanim a napose neznanim žrtvama, želimo mir i pokoj vječni. Zbog toga, Međimurska županija na ovaj način odaje počast nedužnim žrtvama. Smatramo to svojom civilizacijskom i moralnom obvezom i s namjerom da Hrvatsku osnažimo kao društvo tolerancije, razumijevanja, istine i miroljubivosti, upravo u duhu rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu“, rekao je u svom obraćanju.

m29

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta Međimurske županije Josip Kolarić pak je naglasio: „Na ovome mjestu pod okriljem noći su likvidirani vojnici i civili, a tijela su im zakopana u zaostale pješačke rovove. Sličan scenarij odvijao se i u stratištima od Štrigove, Vratišinca, Ksajpe, Kotoribe do, nedavno otrkivene, u Prelogu. Stoga smo se okupili da odamo počast nedužnim žrtvama jednog sustava i, u ime ljudskosti, ispravimo počinjenu nepravdu. Nitko nema pravo čovjeku uskratiti dar života i dostojanstvo smrti u ime bilo koje ideologije. “

 

m24

Svetu misu zadušnicu, ali i zajedničku molitvu predvodio je župnik župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Macincu Stjepan Markušić, uz naglasak na odlučnu osudu teških kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi te izražavanje suosjećanja, razumijevanja i priznanja za žrtve tih zločina. Žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive, ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji.

m6

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima pjesmom je, na misnom slavlju i na grobištu Sep, uveličao župni zbor Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu pod vodstvom dirigentice Ivane Krznar.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

m5

m12

m31

m32