OBILJEŽAVA SE DAN ODCEPLJENJA MEĐIMURJA OD MAĐARSKE

Polaganjem vijenaca uz rodnu kuću dr. Ivana Novaka i nastup župnog zbora zbora u Macincu je započela proslava Spomendana odcepljenja Međimurja od mađarske države koja će kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu potrajati cijeli dan.

 

 

Načelnik općine Nedelišće Darko Dania naglasio je da je odavanje počasti velikom sinu Međimurja dr. Ivanu Novaku važno za svakog Međimurca,  ali i kao  sjećanje na teška vremena prije gotovo stotinu godina.

Molitvu za dr. Ivana Novaka, predvodio je župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije Stjepan Markušić koji je u svojoj propovjedi naglasio važnost domoljujblja i domoljubne ideje. Dr. Ivan Novak bio je predsjednik Narodnog vijeća za Međimurje u vrijeme sudbonosnih promjena 1918. i početkom 1919. godine.

Na grobu dr. Vinka Žganca u Vratišincu govorio je Zdravko Mlinarić, načelnik Općine Vratišinec. Dr. Vinko Žganec je svojom pjesmaricom s narodnim međimurskim  pjesmama pomogao da se Međimurje na mirovnoj konferenciji u Parizu  konačno i mirovnim ugovorom prisajedini Hrvatskoj.

Molitvu za dr. Vinka Žganca predvodio je župnik župe Uzvišenja Svetoga Križa vlč. Pavao Mesarić. Na grobu dr. Ivana Novaka na čakovečkom groblju Mihovljan u Čakovcu govor o značaju Ivana Novaka održao je Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca.
 
Položeni su vijenci  i zapaljene svijeće i na grobu Juraja Lajtmana na groblju u Prelogu. Juraj Lajtman bio je jedan od preporoditelja, svećenik i pisac, vođa međimurskih intelektualca i narodni borac hrvatskog naroda, a o njemu je govorio  Ljubo Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Svečanost proslave Spomendana se nastavlja misnim slavljem u Čakovcu u popodnevnim satima u crkvi Svetog Nikole u 18.15 sati, otvorenjem izložbe u zgradi Scheier o Prvom svjetskom ratu te svečanom akademijom u 18.30 sati također u zgradi Scheier u Čakovcu.

 
Međimurskoj javnosti će se obratiti mr.sc. povjesničar Vladimir Kalšan, predsjednik Matice hrvatske Čakovec Ivan Pranjić, Župan Matija Posavec, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec.

U 19:30  je  humanitarni koncert za Međimursku zakladu solidarnosti “Katružu” u Centru za kulturu Čakovec. Na slici Zlatka Vrzana: polaganje vijenaca u Macincu, Vratišincu i Čakovcu.

foto: zv, http://www.mnovine.hr/