O zaštiti djece koja bježe od rata na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu

Od 4. do 7. travnja u Strasbourgu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Djecu i mlade koji bježe od rata u Ukrajini zaštititi od trgovanja ljudima i iskorištavanja

Nakon ruske invazije na Ukrajinu više od četiri milijuna ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove i potražiti utočište, a gotovo polovina njih su maloljetnici kojima je potrebna pojačana zaštita jer su izloženi većem riziku trgovanja ljudima i iskorištavanja. Zastupnici će zato u utorak raspravljati o zaštiti djece koja bježe od rata u Ukrajini.

U ponedjeljak će se raspravljati o zaštiti prava djeteta u postupcima građanskog, upravnog i obiteljskog prava. Rezolucijom zastupnici pozivaju države članice da osiguraju potpuno poštovanje, jamčenje i ostvarivanje prava djeteta u svim postupcima koji se odnose na njegovu dobrobit i dogovore o budućem životu, vodeći se najboljim interesima djeteta.

Prema ispunjavanju ciljeva Zelenog plana

U ponedjeljak će se raspravljati o izmjeni rezerve za stabilnost tržišta za trgovanje emisijama stakleničkih plinova EU-a. Zastupnica Sunčana Glavak izvjestiteljica je za smanjenje emisija u zrakoplovstvu u sklopu paketa Fit for 55 čiji je temeljni cilj do 2030. godine smanjiti ukupnu emisiju stakleničkih plinova na razini Unije za 55 posto u odnosu na 1990. godinu.

Parlament bi u utorak trebao odobriti ažurirana pravila za odabir energetskih projekata od zajedničkog interesa (npr. visokonaponski prijenosni vodovi, cjevovodi, postrojenja za skladištenje energije ili pametne mreže) koji bi imali koristi od ubrzanih administrativnih postupaka i ispunjavali uvjete za primanje sredstava EU-a.

O postignućima Europske komisije te sigurnosnoj i obrambenoj strategiji za sljedeće desetljeće

Na aktualnom satu u utorak zastupnici će predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen postavljati pitanja o postignućima i provedbi političkih prioriteta Komisije u protekle dvije godine, dok će visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella ispitivati o sigurnosnoj i obrambenoj strategiji EU-a za sljedeće desetljeće.

O rezultatima sastanka na vrhu EU-a i Kine raspravljat će se u utorak navečer kada će se otvoriti pitanja o stajalištu Kine o ruskoj invaziji i budućnosti bilateralnih odnosa, posebno u području trgovine i sigurnosti. U srijedu će se razmotriti rezultati proljetnog Europskog vijeća na kojem su se europskim čelnicima pridružili predsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij.

Rasprave o Schengenu i klimatskim promjenama

Na dnevnom redu plenarne sjednice naći će se i rasprave o mehanizmu evaluacije Schengena, šestom izvješću UN-a o klimatskim promjenama (IPCC), pravima žena u Afganistanu te proračunskim smjernicama EU-a za 2023. u kojem će „znatna financijska sredstva” biti potrebna za posljedice rata u Ukrajini. U četvrtak će se održati rasprava na temu mentalnoga zdravlja. (m)