O trudnicama i zdravstvu: Izlaganje u Hrvatskom saboru Andreje Marić iz SDP-a Međimurske županije

Jučer ujutro govorila sam o još dva primjera neujednačenosti preporuka kada je zdravstveni sustav i zdravlja nacije u pitanju (snimka u prilogu). Potaknuta javljanjem brojnih trudnica diljem Hrvatske koje su mi se obratile za pomoć, uputila sam ministru Berošu zahtjev (usmeno u izlaganju te pisano zastupničko pitanje) da što prije, uz konzultaciju struke (epidemiolozi, ginekolozi, infektolozi), usuglasi stavove i donese jedinstvene upute (glede zaštitne opreme, testova itd.) u svim zdravstvenim ustanovama u kojima se obavljaju porodi, kako bi se partnerima/pratnji omogućila nazočnost na porodu i tijekom pandemije COVID-19, pogotovo sada kad se epidemiološka situacija poboljšava, kako je u brojnim zemljama Europske unije. U nekim bolnicama u Hrvatskoj dozvoljavaju pratnju, u većini ne. Primjerice, u Čakovcu dozvoljavaju, u susjednom Varaždinu ne; u KBC Rijeka da, u KB Petrova ne, itd. Dobra je vijest da je jučer KB Sveti Duh donio odluku da pratnja može nazočiti porodu, a danas OB Varaždin, naravno uz propisane mjere. Nadam se da će Ministarstvo uskoro potaknuti i druge zdravstvene ustanove.  Nadalje, govorila sam i o dvostrukim mjerilima našeg Nacionalnog stožera glede dozvole neometanog prelaska granice u vrijeme nedavnih lokalnih izbora. Unatoč lošoj poruci koju time šalju javnosti i ismijavaju sve nas, i ovim putem potičem sve naše sugrađane da se i nadalje pridržavaju svih epidemioloških mjera, te da što više njih prihvati cijepljenje.

Danas sam u pojedinačnoj raspravi, replikama i odgovorima na repliku aktivno sudjelovala u raspravi o Izvješćima pučke pravobraniteljice za 2018, 2019.i 2020.godinu, vezano uz zdravstvo. Ukazala sam na probleme u zdravstvenom sustavu na koje nailaze naši građani, ali i zaposlenici u sustavu; od nedovoljno organizirane palijativne skrbi, uključujući i one u Domovima za starije i nemoćne, neravnomjerne raspoređenosti liječničkih timova u Hrvatskoj, potrebi donošenja Mreže timova zdravstvene zaštite, Mreže hitne medicine, rješavanju lista čekanja, dostupnosti lijekova, zaštite mentalnog zdravlja, disbalansu između prava na troškove prijevoza radi ostvarivanja zdravstvenih usluga (gdje se pacijenti često zakidaju) i dostupnosti usluga, nepraćenja ishoda liječenja, kašnjenja akreditacije bolnica; govorila sam i o važnosti županijskih povjerenstava za zaštitu prava pacijenata gdje se građani mogu obratiti, o potrebi informiranja o pravima, ali i obvezama pacijenata (kako bi doprinijeli svom zdravlju), itd.

Iako Vlada redovito usvaja samo mali dio svih preporuka, nadam se da će višesatna rasprava i brojne primjedbe i rješenja koja smo iznijeli za različite resore, bar netko od vladajućih čuti i primijeniti pri izmjeni zakona i implementaciji u praksi. Osobno ću i dalje biti uporna i aktivna u radu Sabora te ostati najaktivnija zastupnica iz Međimurja.

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Saborska zastupnica SDP-a

20.5.2021.