Novo ulaganje u obrazovanje – kreće obnova Ekonomske i trgovačke škole

Nakon potpisivanja Ugovora i početka radova na obnovi Graditeljske i Tehničke škole, učeničkog doma te nekoliko osnovnih škola došao je red na obnovu još jedne srednje škole i to Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu gdje je, u četvrtak, 03.svibnja, potpisan Ugovor o energetskoj obnovi školske zgrade i sportske dvorane.

Ukupna vrijednost projekta je 5 967 553,14 kuna, što osim radova na energetskoj obnovi uključuje i izradu projektne dokumentacije, stručni nadzor građenja, izradu energetskog certifikata nakon obnove te usluge vođenja projekta.

Iz Europskih fondova dodijeljena su bespovratna sredstva od 3 517 760,77 kuna dok ostatak mora pokriti osnivač Međimurska županija no zahvaljujući prijavi na nacionalni fond Ministarstva regionalnog razvoja za EU projekte koji će pokriti 80% učešća osnivača tj. 1 770 293,98 kuna tako da je komponenta proračuna Međimurske županije oko 700 000 kuna.

„To je još jedan projekt koji šalje nekoliko poruka. Prva je novo ulaganje u obrazovanje kroz stvaranje boljih uvjeta u školskim objektima, druga je kvalitetno pripremljen projekt koji će velikom većinom sufinancirati fondovi EU pa u županijskom proračunu ostaju novci za druge projekte i treće je još jedno uspješno korištenje novaca EU fondova“ ističe župan Matija Posavec.

 

Direktor energetske agencije „Menea“ Alen Višnjić naglašava kako će se na zgradi škole rekonstruirati vanjski zidovi toplinskom izolacijom, krov i strop te vanjska stolarija. Također će se zamijeniti radijatori i ugraditi novi ventili, te ugraditi podizna platforma prilagođena za osobe s invaliditetom. Na školskoj dvorani bit će rekonstruirani vanjski zidovi pročelja, krov, prolaz te stolarija, postaviti će se podno grijanje i zamijeniti radijatori. U obje zgrade postavljaju se nove ventilacijske klima komore, solarni kolektori na krovu dok se postojeća rasvjeta zamjenjuje LED tehnologijom. Sve bi to u konačnici trebalo smanjiti troškove grijanja za 65 % dok bi obje zgrade prešle u viši energetski razred.

Predstavnik izvođača Maja Đurkin Međimurec, obećala je kako će se s radovima započeti u najkraćem mogućem roku od današnjeg potpisivanja ugovora te najavila završetak radova do kraja ove godine.

Ravnateljica škole Bosiljka Vinković Kukolić, ponosna na investiciju u Ekonomskoj i trgovačkoj školi nakon dosta vremena, rekla je kako školu trenutno pohađa 687 učenika, dok dvoranu koriste zajedno i učenici Gimnazije te povremeno Gospodarske škole čime korištenje dvorane obuhvaća oko 1600 učenika. „Ponosni smo na naše učenike a i na rad učeničke zadruge čiji su proizvodi predstavljeni od strane učenice Eve Perčić, ujedno i svjetske prvakinje iz biologije“  istaknula je ravnateljica.

Svečanom potpisivanju Ugovora nazočili su pročelnici Upravnih odjela Međimurske županije Goran Gotal i Branko Sušec, pomoćnica pročelnika Blaženka Novak, projektantica Nevenka Vuković Varga predstavnici Međimurske energetske agencije Menea-e.

UO za poslove župana

Morana Kiš