Novih 6,858 milijuna kuna za gospodarsku zonu “Brezje”

Za sam kraj 2017. godine gradonačelnik M. Središća Dražen Srpak sazvao je konferenciju za medije kako bi izvijestio  o još jednom lijepom uspjehu. Naime  došao je pozitivan odgovor na  aplikaciju Odluka o prihvatljivosti građenja nerazvrstanih cesta, Mjera M/7, operacija 7.2.2. u gospodarskoj zoni „Brezje“.

Tom aplikacijom Gradu M. Središće je za izgradnju  nerazvrstanih cesta  u gospodarskoj zoni  Brezje  dodijeljeno 6.858.000,00 kn bespovratnih sredstava.

Govoreći o tom novom uspjehu, gradonačelnik se  osvrnuo na dosadašnji  korištenje sredstava, istaknuvši da  od dosadašnjih 28 milijuna kuna utrošenih sredstava, 14 milijuna došlo je  iz drugih izvora. Nabrojivši sve projekte na koje su utrošena sva ta sredstva, da ono što veseli, ali pomalo nas stavlja  i jednu malo tužniju situaciju, je to što smo po indeksaciji  napravili jako veliki napredak pa smo tako s indeksa 74,50 došli do indeksa 101,50 što je skok od 26%. Time nam se zatvaraju neki fondovi, pa će se trebati okrenuti nekim novima, ali mi smo učili i naučili kako se to radi, pa ćemo tako i učiniti.

Ovih skoro milijun eura sigurno će biti  novi poticaj za daljnji razvoj gospodarske zone, a treba reći i to da je prodana još jedna parcela gdje je s kupcem sklopljen i ugovor o obaveznoj gradnji u roku od dvije godine, u protivnom se zemljište vraća u  gradski posjed, Na toj parceli gradit će se hala od 1500 kvadrata, a u njoj će se proizvoditi autodijelovi.

Naglasio je još da  izgradnja novog vrtića i dalje ostaje  prioritet, te će se i tu dalje aplicirati , a vrtić će se sigurno graditi.

Saborski zastupnik Darko Horvat  i predsjednik HDZ-a Međimurske županije, koji je puno pripomogao u dobivanju sredstava, rekao je da je bilo dosta strahovanja u zadnja 2-3 tjedna kako će se rasplesti situacija oko ove aplikacije jer je za raspodjelu bilo samo 280 milijuna, a  mnogo aplikacija. No zahvaljujući  razumijevanju  kolege i ministra Tolušića uspjeli smo sve riješiti na pozitivan način, a ne samo to i susjedna općina Selnica također  je svojom aplikacijom dobila dva milijuna kuna. Koliko dobro smo svladali zadaću o privlačenju sredstava iz EU govori i to da su na području  Međimurja sva tri grada i 6 općina  ukupno privukli 28,5 milijuna kuna. Naučili  smo raditi aplikacije, pa će se i ovaj gradski tim i ja kao saborski zastupnik potruditi  da se napravi dječji vrtić. Na kraju svima je zaželio sretnu i uspješnu 2018. godinu.

Gradonačelnik Srpak na kraju je još istaknuo da ih sada čeka težak posao oko pravovremenog i transparentnog trošenja dobivenih sredstava što sve mora ići kroz javne natječaje, odabir izvođača  gdje bi svakako bilo prioritetno da oni budu s područja Međimurske županije.

Konferenciji su još prisustvovali  Zvonko Vrtarić predsjednik GV M. Središće, njegova zamjenica Ivana Maltarić  i predsjednik MO M. Središće Kristijan Antolović.

(Z. Rihtarec, foto Tin Tomanić)