Nižu se reakcije na uhićenje ministra Darka Horvata: “Ova Vlada je propala”

Policija je upala u stan ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Na udaru istražitelja su još neki članovi Vlade.

* uhićen je ministar Darko Horvat

* u medijima su se spominjali i drugi članovi Vlade

* DORH se nije službeno oglasio 

* premijer Plenković odbacio je mogućnost izvanrednih izbora

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

13:52 Ne prestaju stizati reakcije na uhićenje.

“Ovo današnje uhićenje, ali i istrage dokazuju da je ova Vlada propala. Možda još nije pala, ali je propala. Ne možemo u zemlji s ovoliko izazova – potresa, pandemije, inflacije – imati Vladu u kojoj se svaki tjedan neki ministar i neka afera propituje od strane istražnih organa”, izjavila je Sandra Benčić iz MOŽEMO. Njegovu konferenciju za novinare nazvala je nezapamćenim udarom na pravoduđe.

“Ne znam zašto se ovo jutros dogodilo, ali znam da je Plenkovićeva priča o transformaciji HDZa šuplja priča. HDZ je isti, prožet korupcijom”, izjavio je Stipe Bartulica.

13:07 U izvanrednom obraćanju premijer Andrej Plenković pozvao je DORH da se o svemu očituje. Na pitanje hoće li smijeniti Darka Horvata, rekao je: “Ako je netko uhićen, taj ne može niti ministar, to je jasno kao dan”. Snažno se obrušio na DORH.

Cijelu izjavu pogledajte OVDJE.

12:46 “U tijeku je uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat istraživanja koji ovaj ured vodi s policijskim nacionalnim USKOK-om”, potvrdio je glasnogovornik USKOK-a Sergej Abramov za N1 televiziju.

12:31 Izvanredne vijesti na Novoj TV i portalu DNEVNIK.hr pratite u 13 sati.

12:15 Izvanrednu konferenciju za medije premijera Plenkovića u 12:30 pratite OVDJE.

12:10 Vladimir Terešak, odvjetnik Darka Horvata za N1 je potvrdio: “Ministar je uhićen”

11:52 Istražitelji pretresaju kuću ministra Horvata u Donjoj Dubravi. On je oko 11:30 s istražiteljima napustio kuću.

Video pogledajte OVDJE.

11:08 Policija po nalogu Uskoka istražuje ministra Darka Horvata i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića, no među osumnjičenima nije i ministar Josip Aladrović, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

10:50 24sata pišu kako se u Vladi održava hitan sastanak. Posjetimo, nitko iz spomenutih ministarstava, kao ni iz Vlade dosad se nije oglasio o svemu što se jutros piše po medijima. 24sata od osoba iz kruga obitelji ministra Aladrovića doznaju kako njega nitko još nije kontaktirao niti su mu došli u stan. Sve je navodno doznao iz medija.

10:25 “Pretpostavljam da sam prvi koji na tu temu, nemam nikakvih saznanja i ne mogu to komentirati”, rekao je ministar Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna.

10:17 Zaredale su se reakcije na akcije USKOK-a i policije. Nikola Grmoja zaziva prijevremene izbore, Bojan Glavašević je cijelu stvar nazvao “nezgodnom”, dok Krešo Beljak kaže da je ovo “svakodnevna stvar”.

Sve reakcije čitajte ovdje.

9:30 Sve više detalja akcije izlazi u javnost, pa tako i nova imena. Jutarnji navodi kako su se na meti istražitelja jutros našla tri aktualna ministra. Osim Darka Horvata, spominju i Josipa Aladrovića te Borisa Miloševića, ali i bivšeg ministra Tomislava Tolušića.

9:14 Jutarnji list piše kako su na udaru USKOK-a i policije još jedan aktualni i još jedan bivši ministar.

24sata doznaju kako se radi o istraživanju zbog 3 milijuna kuna nezakonitih poticaja. Kako pišu, spominje se i ispitivanje jednog od potpredsjednika Vlade.

8:47 Vijest o pretrazi stana prvi je objavio Telegram koji piše da je jutros započela pretragu stana.

Prema informacijama koje trenutno posjeduju, ministra se povezuje sa zlouporabom položaja i ovlasti.

Navodno se provjerava njegova uloga u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova bivša pomoćnica. Nju USKOK sumnjiči da je na molbu Josipe Rimac sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva dok ga je vodio Horvat.

Vlada se još nije očitovala. 

 

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: ilustracija)