Nikola Kajkić: Koliko je Grlićima pomoglo članstvo u Savezu komunista?

Ante Grlić (otac Gordana Grlić Radmana),kao komunista i član partije: bio je prije svega upravnik Veterinarske stanice i ambulante u Prisoju, predsjednik Poljoprivredne zadruge u Buškom Blatu, pa onda predsjednik Okružnog komiteta Saveza komunista Prisoje, član Komunističkog Sekretarijata Kotarskog komiteta omladine u Livnu i Mostaru, član Kotarskog odbora Mostara, odbornik Skupštine općine Duvno, bio je član Općinskog komiteta saveza komunista u Duvnu, te organizator i učesnik mnogih radnih akcija koje je organizirao kao član partije.

Nakon odlaska iz rodne Bosne i hercegovine, Ante Grlić Radman: postaje član Općinskog komiteta SK Sesvete, član Konferencije SSRNH za Zajednicu općina Zagreb, predsjednik Skupštine SIZ-a stanovanja Sevete, predsjednik Poslovnog odbora Zagrebačke banke – poslovne jedinice Sesvete, član koordinacionog odbora za kadrove SSRNH Sesvete, član Savjeta mjesne zajednice Sesvete i druge.

PRIVATIZACIJA AGROPROTEINKE;

Agroproteinka je u privatizaciji LAŽNO procijenjena na 3.5 miliona njemačkih maraka, što je bio smiješan iznos procjene (stvarna procijenjena vrijednost Agroproteinke cijenjena je na iznos između 40-43 miliona maraka).

U prvom valu privatizacije dotadašnji direktor Ante Grlić Radman (otac Ministra Gordana) postao je najveći pojedinačni dioničar s 13.6 posto, a nekoliko godina poslije postaje 61-postotni vlasnik Agroproteinke.

Nema sumnje da je obitelj Grlić Radman materijalno napredovala u socijalizmu, prešavši put od ruralne bosanskohercegovačke provincije do glavnog grada Hrvatske, kao i da je Ante Grlić napravio veliku karijeru u socijalizmu odnosno komunizmu, zahvaljujući isključivo članatvu u partiji, isticanju svog velikog jugoslovenstva i negiranju svoje pripadnosti hrvatskom narodu.

Svi temelji za njihov uspjeh u hrvatskoj verziji kapitalizma su tada postavljeni.

Agroproteinka d.d pozitivno posluje i nakon što ju je ovaj istaknuti komunistički kadar (obitelj Grlić Radman) privatizirao početkom devedesetih.

Agroproteinka je zbog političkog angažmana, dobila određenu vrstu monopola u RH na prikupljanje životinjskih ostataka, što im godinama donosi astronomski prihod.

Inače, prihod Agroprotenike zadnjih godina kreće se preko 500 milijuna kuna,

s tim da je prihod iznosio u;

– 2019 ….16,80 mil eura,

– 2020…..18,03 mil eura,

– 2021……19,60 mil eura,

– 2022……29,80 mil eura,

Iz svega navedenog, da bi u Hrvatskoj bio uspješan, bitno je da si bio na visokim funkcijama u savezu komunista SFRJ i da nisi bio Hrvatski branitelj.

Ako baš nije jasno zašto je ministar pobjegao iz tadašnje Jugoslavije, jasno je zašto se vratio i zašto njegova obitelj nisu bili Hrvatski branitelji!

Branitelji su bili samo sirotinja i nekomunisti….

Nikola Kajkić

Foto: Screenshot