Ni med cvetjem ni pravice…

Kao i svi građani branitelji imaju pravo učestvovati u demokratskim izborima, imaju pravo birati i biti birani. U kritizerskoj današnjici branitelji trpe brojne neutemeljene uvrede i ponižavanja za koje smo uglavnom sami krivi svojim mazohizmom, jer na izborima ne tražimo ono što nas pripada.

Naime oduševljavamo se kičastim uvjeravanjima u predizbornim kampanjama kako će političari puno napraviti za društvo, pri tom nam potpuno ispadne iz vida da branitelje ni ne spominju.

Analizirajući izborne liste u Općini našeg sjedišta dolazimo do zapanjujuće spoznaje da su na jednoj listi za VMO svi muški kandidati branitelji, a izborna lista je Grupe građana koja u osam godina mandata za branitelje nije napravila NIŠTA, jer simbolično sufinanciranje projekata braniteljskih udruga sigurno nije briga o braniteljima, čak ni nema javnog natječaja za braniteljske udruge, nego su svrstane pod „ostali“

Načelnik Općine u svoja dva mandata nijednom nije čestitao braniteljima bilo koji praznik, pa ni Dan branitelja. Čak je izbjegavao biti u izaslanstvu koje je polagalo vijenac i zapalilo svijeće za poginule i umrle branitelje, a kad je bio, njegovi govori su bili u stilu „zaboravimo prošlost okrenimo se budućnosti“. To su antihrvatske floskule, jer narod koji ne pamti svoju povijest nema budućnosti i osuđen je ponavljati povijest.

Nijednom u osmogodišnjem mandatu nije upriličen prijem za  branitelje, nije od strane Općine organiziran nijedan kulturno-zabavni događaj za branitelje, a samo je jednom branitelju (Vukovarskom branitelju) na prijedlog Društva VETERAN dodijeljena Plaketa Općine Gornji Mihaljevec, koja mu još nije svečano uručena.

Projekte kojima je Društvo VETERAN željelo sačuvati sjećanje na našu slavnu prošlost, Općinska vlast apriori je odbijala pod izlikom da u „Općini ima dosta spomenika braniteljima“ umjesto da se priključila projektima kao partner, te time utjecala na sadržaj, vrstu i oblik obilježja koja čuvaju povijest.

Ne možemo govoriti u ime svih 164 branitelja (163 muška + 1 žena) koji žive u općini Gornji Mihaljevec, jer nisu svi naši članovi, ali možemo pozvati „braću po oružju“ da kritički razmisle hoće li zbog nekih uskoosobnih interesa dati glas onima koji branitelje ne poštuju, koji njih ne poštuju, ustvari ni ne znaju tko su branitelji u Općini.

Moralna obveza je da se kod ukopa umrlog branitelja Načelnik Općine ili njegov izaslanik prigodnim riječima oprosti od branitelja, te njegovoj obitelj izrazi sućut. Nijednom umrlom branitelju Načelnik i Općina nisu položili vijenac na odar, niti zapaliti svijeću.

Prema Zakonu o hrvatskim braniteljima na groblju mora biti označen posebni dio „aleja hrvatskih branitelja“ gdje se branitelji po želji mogu ukopati uz vojne počasti.  Svjedoci smo da na našem mjesnom groblju na nijednom spomeniku čak nije napisano ni da tu počiva Hrvatski branitelj, a da ne spominjemo da Općina nije pomogla nijednoj obitelji umrlog branitelja u neimaštini postaviti spomenik. Poslije smrti branitelja Načelnik i Općinska vlast nikada nisu obišli obitelji umrlih branitelja i uvjerili se kako žive, te im pružili bar moralnu potporu, da ne govorio o zakonskim obavezama.

Poštovana braćo po oružju, dragi suborci, temeljem navedenih činjenica Društvo VETERAN nikako ne može podržati kandidaturu Grupe birača Goran Lovrec, Robert Veselko, Davor Miklin, grupaciju koja je bila na vlasti u Općini Gornji Mihaljevec dva mandata, jer su propustili priliku iskazati dužan odnos i poštovanje prema hrvatskim braniteljima.

Kako Program platforme „SVI ZAJEDNO“ koju vodi Jesenka Novak nudi i brigu o braniteljima i njihovim obiteljima dajemo bezrezervnu potporu toj listi!

VETERAN – društvo branitelja Domovinskog rata

umirovljeni pukovnik

Željko Tomašić, mag.ing.aedif – predsjednik