NEVJEROJATNO! Ministar Ćorić: “Računi građanima 1. travnja neće skočiti niti sto posto”

U valu poskupljenja i visoke inflacije građani i poduzetnici najviše strahuju od rasta cijena energenata koje tek stiže. Kakve mjere priprema Vlada i kada će ih napokon otkriti javnosti, što je mislio kada je poručio zagrebačkom gradonačelniku da počne raditi i je li mu mjesto u Vladi sigurno, neka su od pitanja na koja je u N1 studiju uživo odgovarao ministar gospodarstva i održivog razvoj Tomislav Ćorić.

Komentirao je četiri puta veći račun za plin u KB-u Dubrava.

“Nijedna bolnica neće stati s radom niti će njihova osnovna djelatnost biti ugrožena, Ministarstvo zdravstva će vjerojatno u okviru svojih sredstava prenamijeniti dio njih i uputiti ih u tom smjeru. Vratimo se na razloge situacije, oni se nalaze u činjenici da na vrijeme nisu kupljene dovoljne količine plina. Ovo je situacija u koju su poduzetnici dovedeni ne svojom voljom i nepravedno, i vrlo vjerojatno će i pravno biti riješeno u njihovu korist. Ali ovi veći računi su šok sami po sebi”, rekao je Ćorić.

“Imate konkretnu potrošnju jednog bolničkog sustava koji je definitivno sustav od strateškog interesa od ove država i nećemo dopustiti da on ne radi. Ministar će zasigurno na svojim stavkama ili u kontekstu prenamjene iznaći sredstva da se ovi računi podmire. Ali KB Dubrava kao i svi drugi treba pravno propitivati ovaj moment”, dodao je Ćorić.

“Jedinice lokalne samouprave postavljaju menadžere u tim poduzećima, oni su odgovorni. Ukoliko menadžer ne napravi svoj posao na vrijeme, on ima neki NO, ima neke supervizore iznad sebe, oni su ti koji su trebali promišljati o tome. Vlasnik Gradske plinare Zagreb je Grad Zagreb, odnosno Holding”, rekao je Ćorić.

“Ako me pitate da li RH treba namiriti milijardu, milijardu i pol ili koliko god kuna gubitaka koja su stvorila poduzeća u vlasništvu lokalnih samouprava jer menadžeri nisu napravili posao, a vlasnici nisu pazili rade li ovaj svoj posao, moj odgovor je – ne. Nećemo to raditi. Nije nam namjera pokrivati gubitke plinara diljem Hrvatske”, dodao je Ćorić.

Što se tiče građana, Ćorić je rekao da “država garantira i garantirat će da naši građani neće ostati bez plina”.

“Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni sto posto. Doći će do korekcije računa, mi radimo da to bude što je moguće manje”, rekao je Ćorić.

“Želimo da naši građani dožive manji šok od građana većine zemalja EU-a”

Kaže da Vladin plan još nije javno obznanjen jer će konačna cijena i subvencija ovisiti o tome kakva će biti cijena plina tijekom drugog i trećeg mjeseca.

“Idemo za time da se zaštiti najugroženija skupina građana. Naša pozicija je da uskočimo, uskočit ćemo, ali nećemo pošto-poto spašavati propalu poslovnu politiku.”, rekao je.

Vjeruje da će mjere biti adekvatno adresirane.

“Mislim da će Hrvatska nakon korekcije i na struji i na plinu imati znatno manju korekciju cijena od europskog prosjeka, a to je ono što želimo. Želimo da naši građani dožive manji šok od onoga koji su doživjeli građani najvećeg broja europskih zemalja”, rekao je.

Šok će ipak morati doživjeti.

“Zato što je jednostavno cijena plina na svjetskog tržišu narasla nekoliko puta”, rekao je.

Zagrebački gradonačelnik Tomašević rekao je da prepucavanje neće pomoći, već da treba naći rješenje koje će biti najmanje bolno. Kaže da paze da ne dođe do nikakvih udara, da ne dođe do udara cijene plina. Nada se da će Vlada ići s paketom mjera koji će spriječiti rast cijena plina za građane. Rekao je i da će Grad pokrivati neke račune. Ćorić je potvrdio da postoje razgovori

“Postoje razgovori koji se voze između Gradske uprave, odnosno Holdinga i HEP-a, u jednom dijelu ja sam razgovarao s Tomaševićem na ovu temu, to uopće nije sporno. Viđenje problema ne mora biti isto, ali u interesu nam je da se ova situacija razriješi i da na kraju nitko ne bude žrtva situacije u kojoj se Grad Zagreb, odnosno Plinara nalazi. Ono o čemu nitko ne trebu brinuti jesu kućanstva, odnosno naše građanke i građani, o njima će brinuti država”, rekao je Ćorić.

Država neće pokrivati gubitke zagrebačke plinare. Je li rješenje da HEP uđe u vlasništvo ili preuzme gradsku plinaru?

“To može biti jedan od scenarija. Gradonačelnik i svi ostali su tu svjesni da postoji jasna logika poslovnih odnosa u ovom trenutku između HEP Plina, odnosno dionika sa strane Grada. Ja vjerujem da oni mogu pronaći zajednički dogovor, samo je pitanje hoće li obje strane tu biti dovoljno konstruktivne”, rekao je Ćorić.

Komentirao je i cijene goriva.

“Očito je da opskrbljivači uviđaju da ova kontinuirana oscilacija na tržištima nosi potrebu kontinuiranih promjena cijena, a s druge strane očito su imali razumijevanja za trenutno visoke cijene u Hrvatskoj i odlučili ostaviti cijene ovaj tjedan, ovih baznih goriva. Mi smo u komunikaciji, ali ne na način da možemo išta sugerirati, cijena se formira među njima. Ovaj tjedan će možda donijeti i pad cijena do sljedećeg utorka. Pratit ćemo situaciju u ovom trenutku. Činjenica da već nekoliko tjedana imamo iste cjene baznih goriva je nešto što mislimo da ne zahtijeva našu reakciju. Ukoliko dođe do eskalacije na tržištu, mi ćemo reagirati, to je nedvojbeno”, rekao je Ćorić.

Ulazak u eurozonu i crne liste

Bližimo se ulasku u eurozonu, a glavno je pitanje kako izbjeći povećanje cijena.

“Mi ćemo učiniti sve da do poskupljenja ne dođe. Građani trebaju znati da nekoliko posljendjih valova proširenja eurozone nije donijelo poskupljenje veće od 0,2 postotna boda, ono je potpuno zanemarivo. U onom prvom valu je došlo do značajnijih poskupljenja jer tad nisu uvedeni mehanizmi koji su to pratili. Kasnije, uvedeno je dvosturko iskazivanja cijena, varijante praćenja cijena, a u konačnici i famozne crne liste”, rekao je Ćorić.

Od crnih lista nisu odustali.

“Nismo to izbacili iz plana. Mi namjeravamo prokazati sve one za koje se ispostavi da su neopravdano digli cijene. Imat ćemo taj tip evidencije”, kazao je.

(N1, foto; Screenshot)

VIDEO: