Neuspješna europska politika migracija mora nam biti lekcija

 

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP) posjetio je ovoga tjedna talijanski otok Lampedusu, simbol disfunkcionalne europske politike migracija.

Kao dio parlamentarne delegacije Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), zastupnik Ressler susreo se s predstavnicima Europske granične i obalne straže (Frontex), talijanske Obalne straže, kao i načelnikom i predstavnicima lokalnih vlasti. Tijekom posjeta, zastupnici su imali priliku prisustvovati vježbi potrage i spašavanja na brodu talijanske Obalne straže te posjetiti prihvatni centar koji privremeno smješta nekoliko stotina migranata. Samo ovoga tjedna na otok je pristiglo više od dvije tisuće migranata, a nažalost i u vrijeme posjeta delegacije Europskog parlamenta šestero osoba izgubilo je živote u pokušaju prelaska Sredozemnog mora.

Uz bolne prizore i susrete s relevantnim dionicima, Ressler je istaknuo da je iskustvo Lampeduse duboko potresno. „Lampedusa je postala najdramatičnija lekcija o neuspješnoj europskoj politici migracija. Ako želimo izbjeći ponavljanje tragedija i intenziviranje migracijskog pritiska kojima ovaj otok, a i cijela Europa, svjedoče već godinama, tome moramo prionuti inteligentno i odvažno, bez emotivnih ucjena i jeftine ideologije. U suprotnom ćemo imati sve više i više Lampedusa.“

„Europa ima dužnost solidarnosti prema onima čiji su životi ugroženi. Istodobno, Europa svojom politikom ne smije neizravno potpomagati organizirane mreže krijumčara koji zgrću profit prodajući opasne i smrtonosne aranžmane preko Sredozemlja. Moramo moći pogledati u oči stvarnosti i vidjeti da je politika nekontroliranih stihijskih migracija potpuno neodrživa. Pod hitno nam treba zajednički europski dogovor o sustavu migracija i azila.“, istaknuo je zastupnik Ressler kao dio najužeg tima europskih pučana za pregovore o Migracijskom paktu, s posebnim fokusom na Eurodac, europsku biometrijsku bazu tražitelja azila i nezakonitih migranata.

Kroz izravne interakcije s relevantnim dionicima zastupnici su se detaljnije informirali o operacijama potrage i spašavanja, kao i zabrinjavajućem trendu rasta nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi. Ovaj posjet došao je u vrijeme intenzivnih pregovora oko Pakta o azilu i migracijama. Podsjetimo, nedavni uspjeh ministara unutarnjih poslova, o usuglašavanju zajedničke pozicije o dva ključna zakonska prijedloga o migracijama i azilu, trebala bi omogućiti novi zamah u pregovorima o Paktu, uz brzu obradu zahtjeva za azilom na vanjskim granicama te povratak osoba koje nemaju pravo na azil u zemlje tranzita ili podrijetla.

Delegaciju je predvodio predsjednik Odbora LIBE Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Španjolska).

Matej Brečić