Ne smijemo više izgubiti ni jedan dječji život, hitno stvoriti kapacitete za krizne situacije, prenamijenimo neiskorištenu državnu imovinu

Sustav socijalne skrbi je krahirao ako ne može osigurati sigurnost jednom djetetu. Republika se zalaže za cjelovitu reformu sustava, pri čemu je nužno da donositelji odluka reformu pripreme i provedu zajednički sa stručnjacima i civilnim društvom (udrugama), ali i samim korisnicima

Usprkos reformi koju je ova Vlada pompozno najavljivala izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi 2022. godine, i dalje svjedočimo tragičnim smrtnim slučajevima djece zbog problema u sustavu. Tužna je činjenica da ni u domovima ni u udomiteljskim obiteljima nema dovoljno mjesta za djecu, da posvojenja i dalje predugo traju, kvaliteta usluge pada, a premoreni socijalni radnici su sve nezadovoljniji. Sasvim je jasno da trebamo cjelovitu reformu sustava socijalne skrbi pri čemu je nužno da donositelji odluka reformu pripreme i provedu zajednički sa stručnjacima i civilnim društvom (udrugama), ali i samim korisnicima. Samo na taj način zaustavit ćemo tužne vijesti o djeci koja su ozlijeđena ili čak umrla jer nije bilo mjesta za njih u sustavu socijalne skrbi.

Stranka Republika se zalaže da ono što se danas zove žurno izdvajanje djece doista bude žurno, da se stvore kapaciteti za takve krizne situacije jer ne smijemo dopustiti da socijalni radnici mjesecima nazivaju institucije tražeći slobodno mjesto za dijete koje treba isti tren izdvojiti iz problematične obitelji. Imamo dosta neiskorištene državne imovine, u roku od mjesec dana se može urediti prostor u koji bi se djeca privremeno izmjestila dok im se traži smještaj po domovima ili kod udomitelja. Liste čekanja djece na adekvatan smještaj su preduge i iskustvo nam pokazuje da je svaki dan proveden u rizičnim okolnostima ugrožavanje života djeteta. Sigurnost djece mora nam svima biti prioritet, odgovornost države je osigurati brigu za djecu kroz potrebne resurse. Sustav socijalne skrbi je krahirao ako ne može osigurati sigurnost jednom djetetu, a prema riječima stručnjaka, nekoliko stotina djece sada riskira živote čekajući izdvajanje iz problematične obitelji“, poručila je članica Predsjedništva stranke Republika Valentina Pavlović Vinogradac.

Nužna je, naglašava, decentralizacija sustava socijalne skrbi jer svako područje, svako mjesto i svaka obitelj su priča za sebe kojoj treba pristupati individualno. Jednako tako, kvalitetnu reformu nemoguće je postići bez maksimalne suradnje sa stručnjacima i udrugama u području socijalne skrbi, a bitno je i da se čuje glas korisnika u sustavu u svim procedurama i mjerama koje se odnose na njih.

„Potrebno je evaluirati sva postojeća prava i socijalne usluge te ih po potrebi nadograditi u suradnji sa strukom i korisnicima. Mjere, usluge i politike u sustavu socijalne skrbi ne smiju se prema korisnicima odnositi maćehinski komplicirajući im život, nego moraju odgovarati na njihove potrebe i osigurati im maksimalnu moguću dobrobit. Zalažemo se za povećanje materijalnih i drugih prava djelatnika u sustavu socijalne skrbi te za maksimalno ubrzanje procedura i smanjenje birokracije u cijelom sustavu. Na rukovodeća mjesta trebaju zasjesti najbolji, a djelatnici u sustavu moraju imati pravo glasa, prema njima se mora odnositi s najvećim poštovanjem i svi moraju imati jednake uvjete za napredovanje“, ističe Valentina Pavlović Vinogradac.

Predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić dodaje te kako se stranka Republika snažno zalaže za dostojanstvo svih, i onih koji su dio sustava i onih koji su korisnici sustava.

„Gubimo dragocjeno vrijeme na propise koji su u praksi neprovedivi, obećanja o zapošljavanju novih kadrova i otvaranju novih kapaciteta ostaju neispunjena jer sve to predugo traje i premalo se sluša struku, ljude koji jasno vide gdje su problemi i znaju kako ih riješiti. Država mora biti prijatelj svojih građana i stranka Republika će to i omogućiti“, zaključuje Damir Vanđelić.

republika.hr