Ne okrećite glavu kada vidite problem

U povodu Međunarodnog dana žena, Zajednica žena Hrvatske demokratske zajednice „Katarina Zrinski“  Međimurske županije darivala je štićenice Doma za odrasle osobe u Orehovici.

  • Obilježavajući ovaj dan prisjećamo se međunarodne solidarnosti u borbi za ženska prava, ističući potrebu za aktivnijim sudjelovanjem žena u društvu. Pritom naglašavamo i potrebu snažnijeg doprinosa žena u političkom životu Republike  Nesrazmjer  je još  uvijek  prisutan i u drugim segmentima društva, no demokratski sustav prilika je da ga mijenjamo. Žene mogu biti dodana vrijednost i u političkim strankama i tako unutarstranačku demokraciju učiniti vidljivijom i onima koje se nažalost teže odlučuju za stvaranu političku participaciju, rekla je saborska zastupnica i predsjednica ZŽ HDZ-a KZMŽ, Sunčana Glavak.

U  Međimurju svjedočimo uspješnim ženama poduzetnicama koje su sagradile svoje karijere u poslovnom svijetu, a što se tiče političke participacije malobrojne su. Tako trenutačno imamo tek dvije saborske zastupnice u Saboru RH iz Međimurja, jednu dožupanicu, jednu načelnicu općine, a niti situacija sa članicama općinskih i gradskih vijeća, nije zadovoljavajuća.

  • Međunarodni dan žena prigoda je da se progovori o gospodarskim,društvenim i političkim temama te osvještenosti oko participacije žena u tim područjima djelovanja.  Ravnopravnost osim formalne mora dobiti i sadržajnu konotaciju u svim područjima djelovanja i mijenjati sterotipne identitete. U svemu tome važnu ulogu imaju i mediji – upozorava Glavak, te dodaje kako pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upravo danas predstavlja Medijski kodeks u okviru EU projekta “Igradnja učinkovitije zaštite promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama”.

Kodeks će biti  svjevrstan vodič za profesionalno i senzibilizirano izvješćivanje medija o nasilju prema ženama i femicidu. Dan žena je i podsjećanje da društvo i dalje mora činiti napore kako bi se zaštitile ranjive skupine.

  • Svima u društvu želimo poslati apel – ne okrećite glavu kad vidite problem jer to se ne događa nekome drugome. I mi smo dio svijeta koji želi biti pravedan i bolji, a takvim ga možemo učiniti samo zajedno. U povodu Međunarodnog dana žena svim ženama čestitamo njihov dan! – poručila je S. Glavak.

(HDZ Međimurske županije)