Natalija Martinčević: Govor mržnje treba sustavno suzbijati

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jučer je reagirao na širenje govora mržnje i netolerancije u hrvatskom javnom prostoru i prihvatio zaključak kojim se pozivaju pružatelji medijskih usluga i elektroničkih publikacija da donesu vlastite kodekse o sprječavanju govora mržnje, te zaključak da govor mržnje treba sustavno suzbijati promicanjem i podizanjem razine medijske pismenosti građana u pogledu širenja takvih sadržaja.

Oba zaključka prihvaćena su većinom glasova članova Odbora. Suzdržan je bio Nino Raspudić iz Mosta, dok je protiv zaključaka glasala zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Natalija Martinčević rekla je kako je nakon nedavnog napada vatrenim oružjem na policajce ispred Vlade na Markovu trgu morala reagirati i hitno sazvati sjednicu Odbora.

“Govor mržnje taloži se u društvu već godinama i trend je nažalost takav da je govora mržnje sve više što je najvidljivije u komentarima na društvenim mrežama, a sve to dovodi do neprihvatljive radikalizacije društva i poticanja na nasilje. Stoga smatram kako je krajnje vrijeme da kao saborski zastupnici reagiramo na ove negativne pojave i pokrenemo rješavanje ovoga problema.”, istaknula je Martinčević.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek složila se kako je govor mržnje na društvenim mrežama poseban problem te da one u ovom trenutku nisu definirane kao mediji već je odgovornost društvenih mreža određena samoregulirajućim aktima vodećih internetskih platformi. Naglasila je i kako je najučinkovitiji način borbe protiv govora mržnje u javnosti poticanje medijske pismenosti i educiranje mladih.

Josip Popovac ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije istaknuo je kako bi se 90 posto problema riješilo kada bi se sa društvenih mreža uklonili lažni profili i kada bi se imenom i prezimenom znalo tko stoji iza takvih komentara, te je dodao da je Facebook u samo jednom mjesecu u Europi obrisao 600.000 lažnih profila.

Član Odbora Vilim Matula upozorio je kako govor mržnje, netrpeljivost, omalovažavanje manjina i poticanje na nasilje ipak ne postoje samo na društvenim mrežama već ih se može pronaći i u nekim hrvatskim medijima.

Odbor za informatiziranje, informatizaciju i medije većinom glasova prihvatio je i Izvješće o provedbi zakona o pravu na pristup informacijama za 2019. koji je podnio povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan.

(Miljenko Ovčar, foto: Screenshot)