Nakon ubojstva dviju žena u Zagrebu: Obiteljske nasilnike treba najstrože kažnjavati i boriti se za sigurnost i zaštitu svih žena

Jutros smo svjedočili tragičnom odlasku dviju žena koje su ubijene, jedna od strane bračnog partnera, a druga od još uvijek nepoznate osobe. Koalicija Fokus Republika snažno zagovara prevenciju rodno uvjetovanog nasilja

Ugasili su se danas životi dviju žena u Zagrebu. Jedna je tragično stradala od strane bračnog partnera, a počinitelj za ubojstvo druge žene još se traži. U posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je od strane partnera ubijeno gotovo 400 žena.

„Taj strašan niz konačno treba prestati, a počinitelje se treba najstrože kažnjavati. Moramo imati nultu stopu tolerancije na sve oblike nasilja. Hrvatska je među 10% najgorih zemalja po pitanju femicida. Obiteljsko nasilje ozbiljan je problem i trebamo svi zajedno stvoriti društvenu klimu u kojoj će se pravodobno i učinkovito reagirati na sve oblike nasilja“, poručio je Damir Vanđelić, premijerski kandidat i predsjednik stranke Republika.

Posebno je tužan i zabrinjavajući visok udio žrtava koje su ubijene od strane sinova ili partnera, a o tome se premalo govori u javnom prostoru. Zabrinjava nas i tamna brojka rodno uvjetovanog nasilja, veća od službene statistike jer mnogi slučajevi ne stignu do policije.

Kroz koaliciju Fokus Republika ističemo važnost kombinirane socijalne politike. Želimo uključiti stručnjake, znanost, civilno društvo i korisnike u kreiranje kvalitetnih i učinkovitih mjera za sve ranjive skupine u našem društvu.

„Nužno je donijeti politike koje potiču žrtve na prijavljivanje nasilja, uz podršku društva i institucija bez dodatne stigmatizacije. Snažno zagovaramo prevenciju rodno uvjetovanog nasilja kako bismo postali društvo koje odbacuje ovakvo ponašanje kao apsolutno neprihvatljivo, bez iznimke!“, rekla je članica predsjedništva Republike Valentina Pavlović Vinogradac.

Hrvatska je usvojila Istanbulsku konvenciju, no i u političkom kontekstu svjedočimo da je to samo mrtvo slovo na papiru. Od minimalnog broja žena na izbornim listama političkih stranaka do verbalnih podcjenjivanja političarki od strane njihovih muških kolega. Izmijenjen je Kazneni zakon i to prije manje od mjesec dana kad je uveden pojam femicida, no opet svjedočimo zvjerskim ubojstvima žena.

Koalicija Fokus Republika snažno se zalaže za ravnopravnost žena i borit će se za njihovu zaštitu od obiteljskih i nasilnika svake vrste, da više nikad ne moramo gledati tragični odlazak žene, majke, bake, prijateljice, kolegice…

Stranka Republika