Nakon postavljenog pitanja vijećnika Matije Varge zaiskrilo između njega i gradonačelnika Dražena Srpaka, na 3. sjednici Gradskog vijeća

  1. sjednica Gradskog vijeća – aktualni sat

 Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnik Matija Varga postavio je gradonačelniku jedno pitanje:

Matija Varga: Inače danas nisam mislio postaviti pitanja, slušam ovdje već pet godina ista pitanja i iste odgovore. Kad smo već prozvani kao kandidacijska lista grupe birača, ja bih volio znati imenom i prezimenom, tko je to rekao, da se osjeća sa moje/naše liste prevarenim, neka kaže gospodin gradonačelnik ako je iznio takvu demagogiju. Ne bih rekao laž, to ne bih rekao, ali bi rekao kao njegovi stranački prijatelji neistinu, pa me zanima i ja bih htio da me demantira pa da kaže koji od trinaest članova je rekao da se osjeća na našoj listi prevarenim. U suprotnosti ja smatram ovo kao nekakvu neistinu, demagogiju i dakle to ne priliči jednom gradonačelniku da tako nešto javno pred medijima izjavi.  Pa očekujem ime i prezime. Mi smo treća snaga u Murskom Središću, kao što vidite iz točke i o financiranju i o broju gradskih vijećnika. Odmah poslije HDZ-a i SDP-a. Ni jedna druga stranka nema toliko vijećnika nakon HDZ-a i SDP-a, sljedeći smo mi. I ja prije svega kao nositelj neću dozvoliti iznošenje ovakvih neistina pa Vas molim da mi kažete tko bi to bio. A što se tiče članova kandidacijske liste ja vam garantiram da mi sada možemo sastaviti pet takvih lista i računajte da ćemo biti opet prisutni na sljedećim lokalnim izborima.

Gradonačelnik Dražen Srpak: Hvala Vam lijepa na pitanju. Naravno da Vam neću reći, zašto bih Vam rekao. A da je laž, nije laž. Rekao mi je čovjek kojeg Vi jako dobro poznajete i još jedna ženska osoba, a to kako ste listu sastavljali bolje da ne govorim, bolje da šutim….

Matija Varga: Reci … a kako si ti listu sastavljao?

Gradonačelnik Dražen Srpak: Teško, imamo jako puno kvalitetnih ljudi, jako teško za razliku od Vas.

Matija Varga: Tako kvalitetne kao mi nikad nećeš imati.

Gradonačelnik Dražen Srpak: A sad smo na TI prešli?

Matija Varga: Da… Ovo je posljednje što kažem, jer se na takvu komunikacijsku razinu neću spuštati da se proziva članove kandidacijske liste grupe birača, nositelja Matije Varga i time sa svoje strane zaključujem raspravu, jer ovakvu komunikacijsku razinu ja ne želim.

Gradonačelnik Dražen Srpak: Tu se slažem u potpunosti s Vama.

Nakon aktualnog sata gradonačelnik je iznio Odluku Povjerenstva za sukob interesa u svezi postupka provedbe javnog natječaja za ravnatelja Centra za kulturu „Rudar“.

Gradonačelnik Dražen Srpak: Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća, poštovani vijećnici. Želim obavijestiti ovo Gradsko vijeće, a k tome i posebno vijećnika Varga Matiju, obzirom na činjenicu što je on više puta postavio pitanja na temu izbora ravnatelja Centra za kulturu, da je Povjerenstvo za sukob interesa donijelo odluku o nepokretanju postupka protiv mene. Nakon što je inspekcija rada, također svojim nadzorom utvrdila da nema nikakvih nepravilnosti, isto je odlučilo i Povjerenstvo za sukob interesa, jer je krajem prošle godine neanonimna osoba protiv mene podnijela prijavu povjerenstvu. Ovo iznosim potaknuti riječima vijećnika Varge na Gradskom vijeću od 23. prosinca i citiram dio zapisnika Gradskog vijeća i vaše pitanje postavljeno na aktualnom satu: „ Kao gradski vijećnik dužnost mi je da postavim pitanja koja zaprimimo na e-mail, itd.,itd…“

Kao što navodite, Vaša dužnost je da postavite pitanja koje Vam dođu na e-mail, iako je čudno da Vam osoba s kojom ste svaki dan zajedno na poslu šalje email-om pitanje. A moja je dužnost nakon svega temeljem toga da Vam odgovorim. Odgovor je znači da nema pokretanja postupka protiv mene od strane Povjerenstva za sukob interesa, jer nema nepravilnosti, ni razloga za to.

Matija Varga: Gospodine predsjedniče ja Vas molim za riječ, pošto sam prozvan, što prema poslovniku dakle nigdje ne stoji da gradonačelnik proziva gradske vijećnike i demantiram, opet, navođenje neistina i izvođenje iz konteksta moje pitanja, pojedine riječi, što je opet da ne kažem kakva razina komunikacije.

Miljenko Cmrečak: Gospodine Varga ja razumijem da se osjećate prozvani, ali gospodin gradonačelnik …

Matija Varga: Pa kako ne osjećam se, činjenica je da on proziva moje ime i prezime.

Miljenko Cmrečak: Ja vas lijepo molim da ušutite. Budite ljubazni.

Franciška Vida: Ako mi moramo biti ljubazni, a Vi ste tak … nije u redu

Matija Varga: Je li ovo po dnevnom redu? Je li ova izjava prema dnevnom redu? Je li to dio aktualnog sata? Što je to? Jesam li ja postavio ovo pitanje? Gospodine predsjedniče ne držite se poslovnika.

Miljenko Cmrečak: Ja se gospodine Varga držim poslovnika. Gospodin gradonačelnik je u ovoj situaciji odgovorio na pitanje koje je bilo postavljeno prije nekoliko mjeseci.

Matija Varga: Jesam li ja dobio tada prije nekoliko mjeseci u prethodnom sazivu taj odgovor?

Miljenko Cmrečak: Na osnovu toga što je dobio odgovor izvijestio je vijećnike o tom odgovoru i mislim da tu ne postoji nekakav problem. Ne vidim uopće razloga da se Vi osjećate kao vijećnik na neki način marginaliziranim ili na bilo koji drugi način da se osjećate prozvanim, jer Vi imate pravo postavljati pitanja, gradonačelnik ima pravo dati odgovor, a ako ima nova saznanja o nekom Vašem pitanju/odgovoru ja mislim da bi Vama trebala biti čast da je gradonačelnik odgovorio na Vaše pitanje na način na koji ste postavljali odgovore. Ne vidim uopće razloga da se Vi zbog toga, dapače, to je za Vas jako dobro….

Matija Varga: Jel mogu ja još nešto reći.

Miljenko Cmrečak: Ne, završili smo s raspravom oko toga. Vi se možete očitovati na sljedećem aktualnom satu, možete se putem medija, itd … Uopće nema problema. Gradonačelnik je samo dao izvješće na pitanje koje ste mu Vi postavili prije nekoliko mjeseci i dobio odgovor u tom vremenu od komisije koja je to provjerila. Radi se o jednostavnom priopćenju da građanke i građani, ali gradski vijećnici znaju o čemu se radi i da u ovom slučaju nije bilo sukoba interesa u svezi pitanja koje ste Vi postavili. Dakle, ja ne vidim …

Matija Varga: Pitanje nisam, dakle malo ću se ja raspričati, nisam ja postavio. Postavio je prioritetno prije toga kolega Tomislav Korbelj.

Miljenko Cmrečak: Sve u redu. Znači da se odgovor odnosi i na njega. Gledajte, ja ne želim sada tu polemizirati, jer je to besmisleno. Dakle ja mislim da je sasvim u redu da je gradonačelnik na Vaše pitanje odgovorio i smatram da morate biti zadovoljni, da gradonačelnik nije u sukobu interesa, a ne i da se zbog toga, a i Vaše je pravo … Ako postoji Vaše pravo na postavljanje pitanja i ako se vi osjećate uvrijeđenim ako Vam netko odgovori na vaše pitanje onda je ne razumijem u čemu je problem. Dakle nemojte se uopće .. Ja mislim da je sasvim u redu da na svoje pitanje dobijete odgovor.

Matija Varga: Ja nisam uopće nikada postavio pitanje je li gradonačelnik kao gradonačelnik u sukobu interesa. Uvlačite me u nešto s čime nemam veze.

Gradonačelnik Dražen Srpak: Predsjedniče molim Vas moram objasniti. Rekao sam jasno i glasno, postavili ste pitanje oko izbora ravnatelja Centra za kulturu, nisam govorio  da ste pitali za povjerenstvo za sukob interesa, znači imamo zapisnik postavili ste.

Matija Varga: A Vi to dovodite u taj kontekst.

Gradonačelnik Dražen Srpak: To ste Vi rekli.

Matija Varga: Ja sam to čuo, a ti to maloj djeci pričaj, a ne meni.

Miljenko Cmrečak: Molim Vas za dostojanstvo, nije način da se mi intelektualci na ovaj način razgovaramo. Kolega Varga prosim Vas. Ja razumijem da ste ogorčeni, zbog nečega, ne znam zbog čega. Ja, npr., ne bi bio ogorčeni. Bio sam u poziciji osam godina, postavljao sam kojekakva pitanja, imao kojekakve odgovore, ali to je moj posao i za to moram dobiti odgovor. Odgovor mora biti jasan i da Vama bude jasno da se ta pitanja više ne postavljaju, amen. I to je u redu. Ne vidim razloga da se osjećate povrijeđenim.

Matija Varga: Ja se osjećam povrijeđenim, jer on omalovažava kandidacijsku listu grupe birača Matija Varga bez pitanja, na aktualnom satu, ispod svake razine.

Miljenko Cmrečak: Gospodine Varga budite ljubazni. Prelazimo na zapisnik.

(Grad Mursko Središće)