NAKON GOSTOVANJA U BUJICI: Po nalogu iz središnjice HDZ-a otkazana premijera Leljakovog filma u Čakovcu?!

U Centru za kulturu Čakovec ovog petka trebala je biti održana međimurska premijera dokumentarnog filma ‘Djeca s Kozare’, čiji je autor poznati slovenski istraživač komunističkih zločina i župan Radenaca – Roman Leljak. Filmska premijera najavljena za 22. listopada ove godine, s početkom u 18:00 sati, formalno je otkazana, kako nam je javio sam autor filma, “zbog iznenadnog pozitivnog rezultata na koronu jednog od organizatora”… Ovakvo obrazloženje, mnogima je, u najmanju ruku, smiješno – jer se premijera mogla održati i bez “jednog od organizatora” i dvije ili tri osobe s kojima je, eventualo, bio u kontaktu… Po istoj “logici” mogli bi se otkazivati svi događaji jer je netko testiran na vratima ispao pozitivan… A ovdje se do vrata čak nije ni došlo!

Ipak, iz nekoliko nezavisnih izvora, redakcija Bujice je doznala da je do otkazivanje premijere Leljakova filma došlo zbog intervencije iz zagrebačke središnjice HDZ-a, nakon što je u ponedjeljak u emisiji događaj najavio sam autor. Naime, organizator prikazivanja Leljakova filma u Čakovcu je bio čelnik lokalnog ogranka Mladeži HDZ-a, a nakon što su u Zagrebu doznali za događaj, uslijedili su telefonski pozivi iz središnjice stranke – i prikazivanje filma je zabranjeno!

Je li ovdje možda riječ o Pupovčevom pritisku, s obzirom da je šef SDSS-a i stup vladajuće hrvatsko-srpske koalicije već u više navrata iskazivao nezadovoljstvo Leljakovim radom ili pak se ministar Darko Horvat uplašio što će mu zbog ugošćavanja slovenskog lovca na udbaše reći Andrej Plenković – ubrzo ćemo saznati i objaviti… Za sada jedino nije poznato tko je zvao međimurske HDZ-ovce; Andrej Rora, Mario Kapulica ili netko treći?!

Velimir Bujanec