NAKNADA PREDSJEDNICIMA MJESNIH ODBORA SRAMOTNO JE MALA !

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća odlučeno je glasovima vladajuće većine da se naknada predsjednici Mjesnog odbora Peklenica, Ivani Maltarić, povisi na 600 kuna mjesečno. Kako je ona ujedno i gradski vijećnik, član HNS-a, čija je stranka, priklonivši se Srpaku, odlučila tko će Gradom vladati sljedeće četiri godine, ta je odluka automatski poprimila političke konotacije.

Srpak navodno, kako pišu jedne lokalne novine, time vraća Ivani neke političke dugove, najvjerojatnije one koji su mu osigurali većinu u Gradskom vijeću. Još se tvrdi da joj je osigurano i mjesto predsjednice jednog od mnogobrojnih odbora koji će se uskoro osnovati. Što je u tome sporno nije nam jasno. Ivana je predsjednik lokalnog HNS-a i u politiku je valjda ušla da nešto radi. Završila je Visoku učiteljsku školu u Čakovcu, a zaposlena je u dječjem vrtiću. Izgleda da te kvalifikacije nekome nisu dovoljne za predsjedavanje odborom koji bi bio, kako pretpostavljamo, u domeni njene stručnosti.

Međutim to nije glavna tema ovog članka, nego naknade koje primaju predsjednici Mjesnih odbora u Križovcu, Peklenici, Štrukovcu, Hlapičini i Murskom Središću. Najviša je ona od 350 kuna, a neki dobivaju i manje. Polemika da li je to puno ili malo tu je bespotrebna. Mi tvrdimo da je to sramotno malo, s obzirom da predsjednik u mjesec dana obavlja mnogo raznovrsnih poslova, trošeći pri tome svoje slobodno vrijeme.

Dobar primjer je predsjednica Mjesnog odbora Mursko Središće Marina Pilipović Orehovec, koju imamo prilike gotovo svakodnevno vidjeti kako posjećuje Gradsku upravu da bi riješila neki problem ili ugovorila tekuće poslove kojih uvijek ima. Ako tu dodamo  redovite sjednice i ostale nepredvidljive okolnosti koje se uvijek pojave, naknada za taj rad je u stvari podcjenivačka.

Srpak je pogriješio u tome što je naknadu podigao samo Ivani Maltarić, a ostale predsjednike pozvao da također zatraže veći novčani iznos. Bilo bi dobro da oni to učine te da za svoj rad budu i adekvatno plaćeni.

Na kraju samo da spomenemo da neki gradski vijećnici koji su protiv povećanja, bez problema uzimaju 250 kuna neto, za dva sata koje u prosjeku provedu na sjednici Gradskog vijeća.

Nije li to malo licemjerno ?

                                                                                                              R. Tomanić