Najvažnije poruke iz Knina Gotovine, Milanovića, Plenkovića, Androkovića, Miloševića

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluja. Središnja svečanost održava se u Kninu u nazočnosti državnog vrha. Govor na glavnom kninskom Trgu Ante Starčevića održali su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata, umirovljeni general Ante Gotovina.

“Svaka nevina žrtva, neovisno o narodnosti je nevina žrtva, o tome trebamo misliti. Onaj tko je to počinio, to je za njega veliki grijeh.

Mislim da je ovo bilo dostojanstvno obilježavanje i to je dobro, kazao je umirovljeni general Ante Gotovina nakon svečanog obilježavanja Oluje u izjavi novinarima.

“Naša povijest su naše naučene lekcije, one trebaju biti sređene i na svom mjestu. To su iskustva koja danas živimo i danas smo spremniji gledati što trebamo danas učiniti za bolje sutra, o tome trebamo misliti”, kazao je Gotovina.

Okupljanima se obratio premijer Andrej Plenković.

”Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz drevnog Knina, kolijevke hrvatske državnosti, grada simbola hrvatske slobode, pobjede u Domovinskom ratu. Tu pobjedu najbolje simbolizira slika dr. Franje Tuđmana kako na Kninskoj tvrđavi ljubi hrvatsku zastavu”, rekao je na početku svog govora premijer.

“Današnji dan obilježavamo u znaku pobjede. Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz Knina, iz grada koji je simbol slobode i pobjede u Domovinskom ratu… S više od 20 tisuća poginulih pretrpjeli smo ogromnu ratnu štetu gdje je Hrvatska izgubila 15 godina razvoja…”.

“Danas, 25 godina poslije vrijeme je da sagledamo slojevitost zbivanja”, kazao je Plenković.

“Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svoga naroda”, kazao je i naglasio da je nužno iskazati pijetet prema svakoj nedužnoj žrtvi, svih nacionalnosti, i prema nevinim srpskim žrtvama. Time ne umanjujemo pobjedu u Oluji, naprotiv, time pokazujemo velikodušnost pobjednika. Iskrena pomirba može se graditi samo na istini!”, rekao je premijer.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je:

“Iako mnogi hrvatski građani nisu s nama, uvjeren sam da su svojim srcem u Kninu. Herojstvo branitelja nas je obranilo i njihov duh će zauvijek živjeti. Ne smijemo zaboraviti nestale i moramo učiniti sve kako bi obitelji saznale istinu”, kazao je.

“Domovinski rat temeljen je slobodne, neovisne i suverene Hrvatske na kojem gradimo našu budućnost i zato nikada ne smijemo zaboraviti njegov dignitet”, kaže Jandroković.

“Smatram da je društvo sazrelo da čujemo jedni druge, bez obzira na nacionalnost, da sjećanje na sve žrtve trebamo poštovati. Emocije su još svježe, čuo sam poruke pomirbe i svoj dolazak smatram zalogom za budućnost te da je ovo prvi korak ka tome… Napadi su očekivani, razumijem to kao govor ljudi koji su pretrpjeli bol, i u tom pogledu nikome ne zamjeram”, kazao je u Kninu potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Zoran Milanović, predsjednik RH svima je čestitao Dan pobjede.

“U ovih 25 godina odmakli smo daleko, nismo isto društvo kao prije 25 godina. O tome govori i govor predsjednika Vlade koji toplo pozdravljam, rekao je Milanović.

Treba razgovarati o stvarima koje nas spajaju i koje nas dijele. Bitno je da se razgovara o problemima. Neću ponavljati prijašnje govornike, sve što je rečeno je dobro.

Jedan veliki državnik je prije puno godina opisao put svoje države do pobjede: ‘U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja’. Kako univerzalno i kako primjenjivo na naš put. Nama je rat nametnut, napali smo nas oružjem kojeg smo i mi i Slovenci plaćali, bili smo suočeni sa situacijom na koju se nitko nije spremao. Oni momci kojima sam jučer podijelio odlikovanja došli su s namjerom da pomognu svojoj državi, oni nisu znali što ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka. Jako je teško bilo, to govorim kao čovjek u godinama, znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije, reakcije međunarodne zajednice i graditi Hrvatsku vojsku. Predvodio ga je prvi hrvatski predsjednik i još važnije, ratni predsjednik Franjo Tuđman. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna, ona je plan rada, planiranja, inteligencije stotine tisuća ljude. Svi mi koji u tome nismo sudjelovali smo dužni biti zahvalni. Prevagu čini malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju i ubiru plodove tuđeg rata”, rekao je Milanović.

(Izvor: N1, http://hr.n1info.com/, foto: Screenshot N1)