NAJAVA: Potpiši za dostojanstvenu plaću tekstilnih radnica na štandu u nekoliko gradova

U ponedjeljak, 12. 6. Koalicija za dostojanstvenu plaću organizira tiskovnu konferenciju na Trgu bana Jelačića u 11 sati.

To će ujedno biti i prvi dan prikupljanja potpisa na štandu u Zagrebu za peticiju za europsku direktivu za dostojanstvene plaće tekstilnih radnica.

Kako bi o ovoj važnoj temi informirali javnost, štandove smo već organizirali u  Rijeci, Puli i Požegi (gdje su potpise prikupljale bivše radnice Orljave), a organiziramo ih još ovaj i idući tjedan:

KARLOVAC (Trg Hrvatskih branitelja, ispred Kauflanda): subota, 10. 6. od 8 do 13 sati
VARAŽDIN (ispred Gradske knjižnice, Franjevački trg 4): petak, 16. 6. od 9 do 17 sati
ZAGREB (Trg bana Jelačića): od 12. 6. do 17. 6. od 8 do 20 sati

Radnice u globalnoj tekstilnoj, obućarskoj i odjevnoj industriji jedne su od najpotplaćenijih na svijetu. U Indiji i azijskim zemljama rade i po deset-dvanaest sati dnevno, za plaću od koje jedva mogu živjeti. Često im plaća ne bude isplaćena ili kasni po par mjeseci. Uvjeti rada su neadekvatni, brojne tvornice su u ruševnom stanju, a zaštita na radu gotovo da ne postoji.

Ni u Hrvatskoj i susjednim zemljama nije puno bolje. Plaća se vrti oko minimalca, neplaćeni prekovremeni i rad subotom česta su pojava, loše osvjetljenje koje kvari oči i stolice zbog kojih se lomi kičma također.

K tome, iako je minimalac rastao, veliki broj tekstilnih radnica i radnika jedva pokriva svoje troškove, jer rastu i troškovi života. Prema izračunima Novog sindikata i Clean Clothes kampanje (CCC), dostojanstvena plaća za Hrvatsku je u 2021. iznosila 1644 eura. U tom trenutku minimalac je bio 451 euro, i tada je iznosio samo 28 posto dostojanstvene plaće koju nam jamči Ustav RH.

Zbog svega navedenog hrvatska Koalicija za dostojanstvenu plaću sudjeluje u međunarodnoj inicijativi Kvalitetna odjeća, pravedna plaća“ (Good clothes, fair pay). Inicijativu je pokrenulo nekoliko međunarodnih organizacija – uz već spomenuti CCC, uključeni su još Fashion Revolution, Fair Wear, Fair Trade i neke druge.

Cilj inicijative je prikupiti milijun potpisa europskih građana i od Europske komisije zatražiti donošenje direktive kojom bi se zajamčilo pravo radnika u tekstilnoj industriji na dostojanstvenu plaću. Direktiva bi bila obvezujuća za sve tvrtke koje djeluju na području Europske unije, ali i za one koje prodaju proizvode u EU.

Važno je napomenuti da borba za dostojanstvene plaće tekstilnih radnica nije borba samo za taj sektor – i u mnogim drugim sektorima plaće također nisu blizu dostojanstvene, a uvjeti su podjednako loši.

Kontakti

Za više informacija o inicijativi i za informacije o prikupljanju potpisa u Zagrebu kontaktirati nas možete na email [email protected], [email protected] ili na brojeve telefona +385 91 51 48 516 (Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata) i +385 91 35 66 100 (Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata).

ili

Za Varaždin – Regionalni industrijski sindikat, Jakov Kolak,radnik: +385 95 91 16 275
Za Karlovac – Sandra Kasunić, Centar za mirovne studije: +385 95 56 84 395

Više o inicijativi na web stranicama i društvenim mrežama članica Koalicije za dostojanstvenu plaću:

Novi sindikat: novisindikat.hr/facebook.com/NoviSindikatNSinstagram.com/novisindikat_ns/
Regionalni industrijski sindikat: ris.com.hr/facebook.com/ris.com.hr
Centar za mirovne studije: cms.hr/hr/novosti/potpisi-za-dostojanstvenu-placufacebook.com/CentarzaMirovneStudijeinstagram.com/cmszagreb/
Nezavisni sindikat radnika Hrvatske: nsrh.hrfacebook.com/NSRH.sindikatinstagram.com/sindikat_nsrh/

Peticija se može potpisati i online na stranicama Novog sindikata i stranicama članica Koalicije.

Video s pozivom na potpisivanje peticije pogledajte ovdje: https://youtu.be/8TsANAFNYcs

[Pon, 12. 6. u 11 sati] Najava akcije i tiskovne konferencije – Za dostojanstvenu plaću tekstilnih radnica

Novi sindikat