NAJAVA GAŠENJA BOLNIČKIH ODJELA PRVI JE KORAK PREMA GAŠENJU RATNIH BOLNICA

Najnovije najave Ministarstva zdravstva o spajanju bolničkih odjela koje su zapravo samo prvi korak konačnom gašenju nekih bolnica posljednji je znak za uzbunu kako bi se pravodobnom reakcijom spriječile namjere koje je osmislio bivši SDP-ov ministar zdravlja Siniša Varga, a u djelo očito konačno odlučio pretvoriti sadašnji resorni ministar Milan Kujundžić. Kao i u primjeru spajanja sudova i u slučaju spajanja bolničkih odjela na udaru birokrata iz Zagreba našle su se institucije iz najugroženijih hrvatskih krajeva od Vukovara i Vinkovaca, preko Slavonskog Broda i Nove Gradiške, Pakraca i Požege pa sve do Knina i Šibenika!

Posebno je zabrinjavajuća činjenica kako od najavljenog spajanja bolničkih odjela na razini 10 općih ili županijskih bolnica, čak 8 bolnica o kojima je riječ dolazi s ratom zahvaćenih područja. Zaista je nevjerojatna podudarnost kako funkcionalno najlošije, prema analizi Ministarstva zdravstva, stoje bolnice koje su tijekom Domovinskog rata pretrpjele najveće materijalne štete, ali i podnijele ponajveći teret u primarnom zbrinjavanju ranjenih branitelja i civila! Nije li možda glavni problem upravo u središnjem upravljanju bolničkog sustava iz Zagreba koje očito nikada nije imalo razumijevanja prema okolnostima u kojima su ove bolnice djelovale?

Ako su gospoda iz Ministarstva pod krinkom racionalizacije troškova i stvaranja centara izvrsnosti već odlučila spajati odjele, kako to da im nikada nije palo na pamet međusobno spajanje zagrebačkih kliničkih bolnica te kliničko-bolničkih centara čime bi se godišnje uštedjeli deseci milijuna kuna? Da u Ministarstvu zdravstva zaista vjeruju u svoju floskulu kako se neće gasiti ustanove, već samo formalnost odjela, onda bi se upustili u postupak spajanja zagrebačkih bolnica! Mora li se uvijek racionalizacija provoditi preko ratom razorenih, gospodarskom krizom opustošenih i zanemarenih krajeva od strane središnje državne vlasti?

Kao stranka možemo biti sretni što na vlasti više nije Milanovićev anacionalni SDP, ali ako će sadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić provoditi Akcijski plan koji je osmislila i usvojila Milanovićeva Vlada onda je sasvim legitimno pitanje dali je se promjenom vlasti ujedno promijenila i dokazano neučinkovita filozofija upravljanja državom?

HSP AS je kao dio vlasti u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Šibensko-kninskoj županiji u protekle 4 godine upozoravao na suludost predloženog modela sanacije bolnica kojim su bolnice izvlaštene od svojih osnivača odnosno županija. Nakon što je u praksi takav model Milanovićeve Vlade doživio totalni debakl i nakon što su bolnice vraćene na upravljanje županijama za vrijeme mandata Vlade Tihomira Oreškovića gdje je HSP AS bio dio vlasti, apsolutno nas čudi zaokret novog ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je spreman ponovno se vratiti lošim eksperimentima Akcijskog plana iz laboratorija Rajka Ostojića i Siniše Varge.

S dužnim poštovanjem,

Dopredsjednik HSP AS

Florijan Žižić