Nacionalni stožer: Broj oboljelih u Hrvatskoj porastao na 713, preminula šesta žrtva koronavirusa

U Hrvatskoj je broj novoobljelih je porastao za 56, a ukupno je 713 potvrđenih slučajeva koronavirusa, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš. Preminula je i šesta žrtva koronavirusa. Riječ je o  starijem muškarcu u KB-u Dubrava u Zagrebu.

Ozdravile su ukupno 52 osobe. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je da je na respiratoru trenutačno 26 osoba, a zbog pogoršanja simptoma još jedna osoba u Zagrebu trebala biti stavljena na respirator, donosi DNEVNIK.hr

”Niti jedan pacijent dosad nije skinut oporavljen s respiratora. Nadam se da će biti vrlo mali postotak onih koji se neće oporaviti”, rekla je Markotić.

Ministar je objavio da je saniran dimnjak na bolnici u Petrovoj ulici koji je bio oštećen u potresu koji je pogodio Zagreb, a nedonoščad je iz bolnice u Dubravi već prebačena u bolnicu u Petrovoj.

Stiže 13 tona opreme iz Kine

Dodao je da iz Šangaja u nedjelju treba stići zrakoplov s 13 tona medicinske opreme. ”Zaštitna oprema neće biti dodijeljena samo medicinskim djelatnicima, već i policiji i svima onima koji djeluju unutar Stožera. Važno je da je oprema tu”, kazao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na pitanje o trgovinama u sklopu tržnica kazao da mogu biti sve one specijalizirane trgovine, pa i ribarnice, koje omogućju higijenske uvjete i mjere koje smo propisali, ali ne na otvorenom dijelu tržnice, već zatvorenom.

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović osvrnuo se na prvi slučaj zaraze u zatvoru u Splitu. ”Devetnaest službenika je odmah stavljeno u samoizolaciju. Dezinficirana su policijska vozila i prostorije zatvora. Mislim da je ta situacija pod kontrolom”, kazao je Božinović.

Otkrio je da je među policijskim služenicima u Hrvatskoj potvrđeno četiri slučaja zaraze, a 99 ih je u samoizolaciji.

Božinović je dodao i da je dosad utvrđeno da su 893 osobe prekršile mjeru samoizolacije.

Mogli bi dobiti nove testove?

Na pitanje o nedostatku reagensa za dijagnostiku u pojedinim županijama, Alemka Markotić je kazala da su dodatnim punktovima u zemlji pokrivene potrebe testiranja.

Istaknunla je da je jedina iznimka punkt u Zadru jer tamo postoji aparat koji nije komptatibilan sa svim vrstama reagensa. ”Neki proizvođači aparata organičavaju na korištenje samo  njihovih testova”, rekla je. Markotić dodaje da je trenutno u izradi registar s podacima o testovima triju vodećih instuticija.

Ravnateljica infektivne klinike objasnila je da se pojavljuju i novi brzi testovi, kakve koriste zemlje Beneluxa. ”Danas sam dobila mail od jednog dobavljača da ćemo vjerojatno uspjeti dobiti desetak tih testova na probu. Ako bi oni bili kvalitetni, mogli bi nam puno pomoći u dijagnostici”, rekla je Markotić.

(Izvor: https://dnevnik.hr/, foto: Screenshot)