Načelnik Sinković prihvatno-tranzitnim centrom na GP Goričan proveo ravnatelja CZ RH Damira Truta i predsjednika HCK-a Roberta Markta

Prihvatno-tranzitni centar na graničnom prijelazu Goričan u srijedu je obišao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut u pratnji izvršnog predsjednika Hrvatskog crvenog križa Roberta Markta, a obilasku im se pridružio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Preko graničnog prijelaza Goričan u Hrvatsku svakodnevno ulazi nekoliko stotina raseljenih ljudi iz Ukrajine, a  ravnatelja Truta i predsjednika Markta u Goričanu je dočekao općinski načelnik Emanuel Sinković i proveo ih  prostorom restorana „Stara Mura”.

Opremljeni prostor smješten na samoj granicu u pravilu služi kao tranzitno mjesto za odmor i okrjepu, a do sada je kroz „Staru Muru” prošlo nekoliko tisuća Ukrajinaca. Na organiziranom punktu ne ostaju dugo, a osim što se mogu okrijepiti, mogu i prespavati, za što je osigurano desetak kreveta.

-Općina Goričan i njeni mještani od samog su se početka ratnih zbivanja u Ukrajini brzo mobilizirali kako bi pružili svu potrebnu pomoć svima onima koji traže utočište od ratnih strahota. Potrudili smo se osposobiti ovaj prihvatni punkt, a za naše prijatelje iz Ukrajine postavljene su upute na tri jezika, pripremaju se sendviči, hrana za djecu, sokovi, kava, čaj i sve ostalo što im je potrebno za okrepu, a opremljen je i kutak za djecu s laptopom i projektorom, kako bi mališani mogli gledati crtane filmove i bar nakratko zaboraviti na sve one strahote od kojih su pobjegli. Dobro bi nam došla dodatna pomoć kako sav teret ne bi spao na leđa naših vrijednih mještana i volontera – opisao je načelnik Sinković te dodao kako broj osoba iz Ukrajine koji dolaze u Hrvatsku svakim danom raste i kako se trude da im prvi kontakt s Hrvatskom bude što ugodniji, koliko god je to u ovom trenutku moguće.

Načelnik Sinković je istaknuo kako funkcioniranje centra ovisi o donacijama mještana te apelirao na Ravnateljstvo civilne zaštite da im u tome pomogne, te ujedno zahvalio Ravnateljstvu na dostavljenim robnim rezervama koje su dosada pristigle u Goričan.

Ravnatelj Trut je na apel načelnika odgovorio da će razmotriti sve raspoložive mehanizme kako bi se taj problem riješio i kako više ne bi ovisili isključivo o donacijama mještana.

-Do Zagreba su stigle informacije o dobroj organiziranosti na graničnom prijelazu Goričan u što sam se sada i sam uvjerio. Pohvaljujem napore svih vrijednih mještana i volontera što ovaj centar radi bez ikakvih problema – poručio je ravnatelj Trut nakon obilaska.

Općina Goričan i dalje poziva sve dobre ljude da doniraju namirnice, dječju hranu i lijekove i volontere da se jave za pomoć.

Općina Goričan