Načelnik Općine Selnica Vičević nezadovoljan letkom župana Posavca

Došao do mojeg sandučića letak župana, pa kud baš kod mene. Čitam i ne mogu vjerovati: “snažan rast investicija……razvoj infrastrukture vidljiv je u svakoj našoj općini….” Vidljiv je, ali ne Vašom zaslugom u Općini Selnica!

Koliko ste uložili u Općinu Selnica vidi se po ovome tekstu koji sam napisao na znanje svim mještanima:

UGIBALIŠTE ZVANO ČEŽNJA

Općina Selnica zadnjih 8 godina konstantno donacijama pomaže OŠ Selnica. Tako je između ostalog izgrađena i prilazna rampa i parkirno mjesto za osobe s posebnim potrebama. Postoji i potreba za ugradnju lifta unutar škole, koju bi osnivač morao osigurati, a obitelj koja ima dijete s posebnim potrebama i lift je prijeko potreban, unatoč brojnim zahtjevima i upitima prema osnivaču, Međimurskoj županiji, nije dobila ni jednu povratnu informaciju vezanu uz tu problematiku. Odgovor Županije je stigao tek kad sam ja osobno pokrenuo pitanje ugradnje lifta u školi na sjednici Županijske Skupštine.

Nadalje, Općina je školi donirala izrađenu projektnu dokumentaciju izgradnje ugibališta i proširenje Školske ulice. Projekt izgradnje ugibališta je vrijednosti cca 550 tisuća kuna. Radi se o projektu koji djeci donosi sigurnost jer nam djeca i dalje prelaze najprometniju i samim tim najopasniju cestu do autobusnog stajališta.

Kako se trenutno stvari odvijaju i taj projekt s građevinskom dozvolom još iz lipnja 2019. godine mogao bi propasti jer ga u Proračunu Međimurske županije nema u planu ni za ovu godinu.

U dva navrata sam na sjednici županijske Skupštine pokušao ukazati na to, ali naš župan žustro je obećavao izgradnju tog ugibališta. Kao dokaz poslušajte 13. sjednicu županijske Skupštine od 2:40 do 6:10 minute i 15. sjednicu županijske Skupštine od 24:30 do 28:30 minute. Takva obećanja s figom u džepu jednostavno ti izmame suze na oči. Naravno ugibališta još nema, a kako je upravo u tijeku izgradnja kanalizacije, Općina je vlastitim sredstvima ugovorila proširenje ulice iz projekta, koja će kroz koji mjesec biti sanirana i asfaltirana. Naša djeca će i dalje ići preko najopasnije ceste prema školskom autobusu. Županija je osnivač škole i to je jedan od razloga zašto se sustavno zalažem za to da općine budu osnivači škola. Na sastanku koji je organizirala Hrvatska zajednica općina svi prisutni načelnici u načelu prihvaćaju ideju.

Kad čovjek razmisli, od silnih više-milijunskih projekata koje župan najavljuje, problem je realizacija projekta u Selnici vrijednosti cca 550 tisuća kuna?! Znamo svi da Međimurska županija muku muči s financijama i nije baš redoviti platiša, ali ovo je stvarno iznos koji se zasigurno mogao riješiti, a sve da nema političkog reketa koji doživljava Selnica. Legendarna županova izjava: „Odi si pitat Čačića za tenis teren!“ govori puno toga.

Općina Selnica je u mandatnom razdoblju od 2017. – 2021. godine od Međimurske županije dobila velikih, ogromnih 0, SLOVIMA NULA KUNA! Ni Vatrogasno sportska udruga Merhatovec, na prošlogodišnjem javnom natječaju sufinanciranja sportskih udruga, nije dobila ništa, kao ni ove godine. G. Zadravec napomenuo mi je da je dodijeljeno VU Žiškovec 100 tisuća kuna, ali kamo su utrošena ne znam. S tim da napominjem da je u Merhatovcu morala biti održana jedna od utrka svjetskog prvenstva sportskog vatrogastva kojoj je Međimurska županija morala biti domaćin, a odgođena je zbog pandemije.

Kao županijski vijećnik znam da je u projekcijama za 2021. i 2022. godinu stajala stavka za pomoć lokalnoj samoupravi od 1,5 milijuna kuna što je mizerno s obzirom na 25 općina.

Kako se „dijele“ financijska sredstva bilo mi je jasno nakon postavljenog pitanja na jednoj od sjednica Skupštine. Pitao sam zašto se ne može transparentno raspisati natječaj za lokalnu samoupravu kao što se npr. raspisuje za udruge (time bi općine s gotovim projektima imale prednost). Odgovor koji sam dobio je bio: „Načelnici moraju doći na dogovor kod župana i natječaj nije potreban“.  Zar treba nešto dodati?! Neka nova moda.

U 8 godina nije raspisan na Županiji niti jedan Javni poziv za kapitalne pomoći općinama i gradovima već su se sredstva dodjeljivala isključivo Vašom ocjenom prema podobnima.

Ne klečim i nikad se nikom nisam molio pa neću ni županu za nekih 50 tisuća kuna. Srećom, postoje ministarstva i EU fondovi kojima su ipak primarni projekti, a ne dogovori.

Na kraju da rezimiram: ne samo da Općina Selnica nije dobila nikakva sredstva od Međimurske županije, nego je na račun te iste Općine, putem rente koja se dobiva za crpljenje plina na području Općine Selnica, Županija uprihodovala cca 1,5 milijuna kuna u mandatu 2017.-2021.

Da se vratim na Vaš letak.

Sustavno nas se upozorava kako ne smijemo koristiti u promidžbi projekte EU fondova, ali OŠ Selnica je tu, na letku, s energetskom obnovom, a financirana sljedećim omjerom. EU 60%,30% nacionalni fondovi, 10% županija.

Kažete: “Čistih računa privodim kraju ovaj mandat župana.” Čudi me onda da na dva zahtjeva koja sam, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, poslao na Županiju ne da nema odgovora nego čak nije bilo ni onog: “zaprimili smo Vaš mail”. Ili ipak postoje neki problemi?

Za Vašeg odnosno mojeg protukandidata kažete kako ima iskustva u upravljanju. Pa o tom drugom pamfletu koji mi je također ostavljen u sandučić slijedi druga objava.

ŽUPANE MOJ, MOGLI STE BITI MINISTAR I POTPREDSJEDNIK VLADE I UPRIHODITI MEĐIMURJU MILIJARDU KUNA!! NISTE, STVARNO NE ZNAM ZBOG ČEGA. ETO ŠTROMAR PRIHVATIO I VARAŽDINSKA ŽUPANIJA UPRIHODILA UPRAVO TU MILIJARDU. INTERESI MEĐIMURJA ŠTITE SE I ZA NJIH SE BORI U ZAGREBU!!

Za smiješak na letku primite moj duboki naklon. Nema mu ravnoga.

Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica