Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade “Puma”

 

Na Velikoj Duvjakuši na Dinari, dana 25. lipnja 2022. godine, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ u suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja, Ministarstvom obrane RH, planinarskom udrugom „Dinaridi“ i HGSS Split organizirala je obilježavanje 28./27. obljetnice pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“.

Program obilježavanja i komemoracija započela je himnom i minutom šutnje za poginule pripadnike  7. gardijske brigade „Puma“ i podsjetnikom na ratni put 7. gardijske brigade „Puma“. Nakon toga, predstavnici obitelji poginulih i nestalih pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“, Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Branko Hrg i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja, Jozo Šerić, pročelnik Upravnog odjela Splitsko-dalmatinske županije, Damir Gabrić, gradonačelnik grada Vrlike, Jure Plazonić, predstavnici 2. OMB Pume, predstavnici HGSS-a stanice Split i Planinarske udruge „Dinaridi“ i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomeniku.

Kratkim govorom okupljenima se obratio državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske Branko Hrg.

Svetu misu su predvodili svećenici vlč. Ivica Horvat, vlč Ivica Cujzek, vlč. Ozren Bizek i vlč. Dražen Balić.

Komemoracija i sveta misa su održani kod spomenika otkrivenog 2012. godine koji se sastoji od 32 kamene kocke sa srušene crkve sv. Mihovila u Kijevu. U kockama su uklesana imena poginulih pripadnika 7. gardijske brigade. Rješenje za sam spomenik dao je triljski restaurator Anton Vuko koji je ujedno i bio izvođač radova.

Također i ove godine  sudionici, njih dvjestotinjak, su pristizali sa svih strana: pješice, terenskim vozilima, enduro motorima i helikopterom. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo pružilo je potporu helikopterskim prijevozom sudionika na Dinaru za 40 osoba. Također ispred Udruge veterana 7. gardijske brigade „PUMA“, nazočili su i članovi Kluba Osječko-baranjske po projektu „Sjećanje na žrtvu Slavonskih Puma“ financiranim od strane Osječko-baranjske županije.

Kao i proteklih godina ­­­­­PU „Dinaridi“ je i ove godine, za sve koji su se prijavili,  po 10-ti puta, uspješno organizirala pješački uspon na Veliku Duvjakušu za 50-tak osoba, uglavnom planinara amatera. Polazak je bio u 6 sati ujutro iz Sutina kod Ježevića, a sam uspon je trajao oko 3,5 sata, uz logističku i sanitetsku potporu.

Udruga zahvaljuje na velikoj pomoći svima navedenima koji su svojim angažmanom  pomogli da se ne zaborave 32 heroja Domovinskog rata.

SEMPER PRIMUS

Tekst: Željko Dragašević