NA PROSTORU ODLAGALIŠTA OTPADA HRASTINKA NIKNUTI ĆE REKREATIVNI CENTAR S PREKRASNIM OKOLIŠEM

Predstavljen projekt sanacije odlagališta neopasnog otpada „Hrastinka“ u Murskom Središću

U Murskom Središću u poslovnim prostorima  tvrtke „Sobočan interijeri“ te na samom lokalitetu „Hrastinke“  predstavljen je projekt  „Sanacija odlagališta neopasnog otpada Hrastinka“ u cijelosti financiran iz EU fondova te Hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  u omjeru 85 % EU i 15 % Fond za zaštitu okoliša. Sam Grad Mursko Središće financira je samo jedan manji minimalni dio oko manjih poslova koji su se morali provesti kao npr. pristupni putevi i sl.

02

Inače vrijednost same investicije iznosi 8.139.375 kuna. Radovi su povjereni tvrtki GT trade iz Splita i za sada prolaze bez ikakvih problema i  zastoja. Vrijeme služi izvođača te radovi nesmetano napreduju.

03

Veliki prostor koji se sanira u veličini od 7.289 kvadratnih metara poslije kompletne sanacije služiti će kao rekreativni centar tako da će tu biti izgrađen lovački park, igraonice za djecu ,  staze za šetnju , a sve će se začiniti prekrasnim okolišem tako da se neće ni primijetiti da je tu nekad bilo veliko odlagalište smeća. Sami ciljevi ovog zaista velikog projekta su sanacija zatvorenog,neusklađenog odlagališta odnosno samo eliminiranje svih negativnih učinaka takvog odlaganja otpada kao i zaštita podzemnih i površinskih voda , ljudskog zdravlja,životinjskih vrsta te okoliša u cjelini.

 

04

Grad M. Središće prvi je u Hrvatskoj koji na taj način zatvara odlagalište i svima može biti primjer jer svakako je ekološki i najprihvatljiviji. Grad M. Središće se obvezao da će idućih 30-tak godina sve do 2046.godine pratiti utjecaj na okoliš ove sanacije.

05

Na predstavljanju projekta bili su gradonačelnik M.Središća Dražen Srpak , dogradonačelnik Zvonimir Vrtarić ,direktor tvrtke  „Piškornica“ Mladen Jozinović , Valentina Habdijan Žigman suradnica na projektu ,Božo Matijević u ime izvođača radova te  Siniša Golub  ravnatelj JU za upravljanje zaštićenih prirodnih vrijednosti na području MŽ.

 

06

Iako  se već duže vrijeme na ovaj lokalitet ne dovozi smeće ovim projektom konačno će se sanirati sve štetne posljedice koje je godinama donosilo odlagalište „Hrastinka“.

(tekst i foto Z. Rihtarec)

07