Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o stanju Europske unije, obnovljivim izvorima energije i zajedničkoj nabavi obrambenih proizvoda

Od 11. do 14. rujna Europski parlament održat će plenarno zajedanje u Strasbourgu na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Godišnji govor o stanju Europske unije

U srijedu ujutro predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održat će govor o stanju Europske unije. Devet mjeseci prije sljedećih izbora za Europski parlament 6.-9. lipnja, von der Leyen će iznijeti prioritete Komisije do kraja mandata.

Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije

Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati, a u četvrtak glasovati o novom zakonodavstvu kako bi se povećala upotreba energije iz obnovljivih izvora, u skladu sa zelenim planom EU-a i inicijativama REPowerEU. Novim zakonom ubrzat će se i postupak odobravanja novih elektrana na obnovljivu energiju, kao što su solarne i vjetroelektrane, te prilagodba postojećih.

Zajednička nabava obrambenih proizvoda

U ponedjeljak će se raspravljati o novim pravilima za poticanje zemalja EU-a za zajedničku nabavu obrambenih proizvoda i potporu obrambene industrije EU-a. Proračun instrumenta za poticanje europske obrambene industrije zajedničkom nabavom (EDIRPA), koji bi trebao pomoći u poticanju konkurentnosti i učinkovitosti europske obrambene tehnološke i industrijske baze (EDTIB) jačanjem proizvodnje i otvaranjem lanaca opskrbe u prekograničnoj suradnji, iznosi 300 milijuna eura do 2025. Glasovanje će uslijediti u utorak.

Nova pravila za zaštitu potrošača od prevelikog duga

Nakon rasprave u ponedjeljak, Parlament će u utorak održati konačno glasovanje o mjerama zaštite potrošača od duga po kreditnim karticama, prekoračenja po računu i neprikladnih zajmova. Zakonodavstvom će biti obuhvaćeni ugovori o kreditu u iznosu do 100,000 EUR.

Nasilje i diskriminacija u sportu

Nakon što je finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva za žene obilježilo uznemiravanje, zastupnici u Europskom parlamentu u četvrtak će postavljati pitanja Europskoj komisiji kako suzbiti nasilje i diskriminaciju u sportu. Parlament je ranije pozvao sportska tijela i javne vlasti da učinkovito suzbijaju diskriminaciju, nasilje i govor mržnje te jamče siguran, inkluzivan sport za sve sportaše, gledatelje i osoblje na sportskim priredbama i na internetu.

Kritične sirovine: planovi za osiguravanje vlastite opskrbe i autonomije EU-a

U Europskom parlamentu u srijedu će se raspravljati, a u četvrtak glasovati o planovima za povećanje opskrbe strateškim sirovinama, što je ključno za osiguravanje tranzicije EU-a prema održivoj, digitalnoj i autonomnoj budućnosti. Novim zkonom uvest će se sustav za pojednostavnjenje nabave strateških sirovina i financijski poticaji kako bi se građane i poduzeća motiviralo na prikupljanje i recikliranje proizvoda i s njima povezanog otpada.

Poboljšanje kvalitete zraka te površinskih i podzemnih voda u EU-u

Zastupnici će raspravljati u utorak i glasovati u srijedu o novim pravilima za poboljšanje kvalitete zraka u EU-u, a time i za čišći i zdraviji okoliš. U ponedjeljak će se raspravljati, a u utorak glasovati o ažuriranim pravilima za zaštitu podzemnih i površinskih voda od onečišćenja putem boljeg praćenja i kontrole onečišćivača u vodi.

Izvoz žitarica iz Ukrajine

U utorak će se u Europskom parlamentu održati raspravlja s Europskom komisijom o utjecaju izvoza žitarica iz Ukrajine na europske poljoprivrednike nakon povlačenja Rusije iz crnomorske inicijative za žitarice. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ponudio je Ukrajini da svoje žito izvozi preko hrvatskih luka.

Ekstremni vremenski događaji, zelenija aviogoriva, nova pravila zaštite geografskih oznaka za europske obrtničke i industrijske proizvode, obraćanje Svetlane Tihanovske

U raspravi s Vijećem i Komisijom, zastupnici će u utorak otvoriti pitanje jačanja mjera zaštite od ekstremnih vrućina, poplava i požara u šumama. Copernicus služba za promjenu klime potvrdila je da je ljeto 2023. bilo najtoplije zabilježeno u povijesti koja seže unatrag do 1940. godine. Parlament će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasovati o novim mjerama koje štite geografske oznake za europske obrtničke i industrijske proizvode. U raspravi u utorak i na glasovanju u srijedu zastupnici bi trebali odobriti nova pravila kojima će smjesa zrakoplovnog goriva na europskim aerodromima morati biti 70 posto zelena do 2050. Bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovska u srijedu će održati govor u Europskom parlamentu. (m)