Na lokalnim izborima siguran jedino Posavec, hoće li proći Srpakov “apsolutizam”?

Na proljeće ove godine, treće nedjelje u svibnju, održati će se lokalni izbori za župane, gradonačelnike i načelnike općina te njihove zamjenike. Situacija u Međimurju kristalno je jasna. Župan Matija Posavec pobijeđuje velikom većinom bez obzira za koju političku opciju izlaska se odlučio, kao i za funkciju za koju će se kandidirati. Do sada se nije konkretno izjasnio pa postoje samo medijske spekulacije o tome. Ipak, izgubiti takvog župana, ako se odluči za neku drugu funkciju, bila bi velika šteta za Međimurje. Samo da ne skoči s konja na magarca!

Što se tiče međimurskih gradova Čakovca, Preloga i Murskog Središća situacija bi mogla biti također izvjesna jer za velike favorite slove Kolarek i Srpak dok se za Čakovec još ne zna tko će koga kandidirati. No tamo je od nastanka samostalne Hrvatske skoro uvijek pobjeđivao SDP što bi trebalo biti znakovito i za ove izbore.

Prelog i Mursko Središće gradovima su postali u veljači 1997. godine. Počeli su s istih početnih pozicija, no u daljnjem razvoju Prelog je pretekao Mursko Središće nekoliko puta. Dok je tamo vladala politička sloga i zajedništvo u Murskom Središću se doslovno vodio rat između stranaka. Za svog mandata gradonačelnik Dražen Breglec započeo je s nekim projektima kao što je šetnica uz rijeku Muru i rekonstrukcija glavne ulice, ali on ubrzo odlazi u Zagreb na dužnost državnog tajnika. Sve kasnije nije spomena vrijedno do izbora Dražena Srpaka. On uz obilatu političku i financijsku pomoć ministra Darka Horvata pokreće razvoj grada, mogli bi reći po stranačkom ključu. Učinci toga danas su toliko vidljivi da se Mursko Središće s pravom može nazvati gradom, iako nije ni blizu Preloga.

Oporba u Murskom Središću praktično ne postoji, možda se čak Srpaka i boji, pa je svu vlast u gradu i pripadajućim naseljima ugrabio HDZ. Ukoliko kakva, takva oporba ne pronađe dostojnog protukandidata Srpaku i njegov reizbor ne dolazi u pitanje. Do sada su mu na oltar prinosili kandidate kao žrtve koje bi pobijedio svatko.

Što se tiče Srpaka možemo reći da je sva vladavina samo u njegovim rukama. Kako ona gradska, tako i ona u gradskom HDZ-u gdje se njegovo mišljenje ne odbija ili se ne smije odbiti.

U međimurskim općinama situacija bi trebala biti jasna jer u malim sredinama vidljivo je tko je što napravio pa će se birači voditi time.

(R. Tomanić, foto: arhiva, ilustracija)