Održan Kolegij gradonačelnika i načelnika Međimurske županije

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 4. Sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurju pod predsjedanjem načelnice općine Pribislavec Višnje Ivačić i načelnika općine Nedelišće Darka Danie. Na dnevnom redu našla se rasprava o obvezama jedinica lokalne samouprave temeljem Pravilnika o dokumentaciji potrebnoj za donošenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, informacija o promjenama u Zakonu o regionalnom razvoju, predstavljanje objavljenih i najavljenih natječaja iz ESI fondova, prezentacija projekta uvođenja video nadzora na javnim mjestima te prezentacija projekta „WiFi4EU“ Europske komisije.

Općine i gradovi počinju s izradom Programa raspolaganja državnim zemljištem

Ravnateljica Agencije za poljoprivredna zemljišta Ministarstva poljoprivrede Lana Bogdan istaknula je kako se poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države raspolaže na temelju „Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem“ koji gradovi i općine moraju donijeti na predstavničkim vijećima do 9. lipnja nakon čega se upućuje na mišljenje Međimurskoj županiji i na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede. Prema trenutno dostupnim podacima ukupna površina državnog poljoprivrednog zemljišta na području Međimurske županije je 5 239 hektara od čega je 92 hektara u Šumskoj gospodarskoj osnovi pod upravom Hrvatskih šuma. Najveći broj čestica je na području grada Mursko Središće (1635), a najmanje na području općine Sveti Juraj na Bregu (15) te je trenutno aktivno 2610 ugovora o dugogodišnje zakupu.

O promjenama Zakona o regionalnom razvoju izvjestiteljica Ana Kralj, zamjenica direktorice REDEA-e, najavila je pretvaranje Razvojne agencije u javnu ustanovu zbog čega će biti pojačani servis općinama i gradovima u pripremi projekata i projektne dokumentacije za fondove EU sukladno obavezi koju time REDEA dobiva kao javna ustanova.  Raspravljalo se o informaciji o predviđenim pozivima u okviru ESI fondova čime su predstavljeni okviri natječaja poput prekograničnih ali i transnacionalnih, za koju se podrazumijeva koordinacija prijava između općina te sa Međimurskom županijom. Upravo su općine, gradovi i razvojna agencija najzaslužniji za kvalitetnu pripremu projektne dokumentacije i zadovoljavanje strogih administrativnih pravila zbog čega je samo u „Mjeri 7.4.1“ prošlo 10 projekata vrijednosti preko 42 milijuna kuna, najviše za rekonstrukciju ili gradnju nekoliko dječjih vrtića.

Župan Posavec: Potrebno je stvoriti suvremeni sustav sigurnosti!

Na Kolegiju se raspravljalo o projektu Video nadzora javnih mjesta. Kako je naglasio župan Matija Posavec, riječ je o inicijativi Policijske uprave Međimurske sa ciljem da zajedničkim projektom ustrojavanja video nadzora javnih površina u općinama i gradovima stvaramo suvremeni sustav sigurnosti u Međimurju. Načelnik Uprave policije Kristijan Srpak objasnio je kako bi video nadzor omogućio visoku razinu sigurnosti imovine i ljudi, preventivno odvraćanje počinitelja protupravnih ponašanja ali i učinkovitijeg otkrivanja počinitelja kaznenih djela i prekršaja. Također, ovo je i priprema za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor zbog čega će biti potreban nadzor ulaska i izlaska vozila i osoba. U PU Međimurskoj ustrojit će se radna skupina koja će provoditi projekt a koja ujedno izdaje i odobrenje za obavljanje poslova zaštite na javnim površinama. Financijska sredstva za realizaciju projekta osigurat će se u vlastitim proračunima ili prijavom na projekte EU.

Besplatni bežični Internet diljem Međimurja!

Na kraju je predstavljen projekt WiFi4EU čiji je cilj da stanovnici cijele Europske unije imaju brzi bežični pristup internetu u općinama i gradovima. Natječaj za prijavu je objavljen s rokom do 15. svibnja a prijaviti se mogu gradovi i općine koje žele uspostaviti WiFi na područjima na kojima još ne postoji, te oni kojima su potrebna sredstva za opremu i njezino postavljanje. Program za naredne dvije godine osigurava 120 milijuna eura bespovratnih sredstava za nabavu i ugradnju opreme potrebne za bežične pristupne točke. Predstavnik EUROPE DIRECT Čakovec Branko Matuza naglasio je kako će se financijska sredstva dodjeljivati prema načelu prvenstva s obzirom na redoslijed prijave, a dodjeljivat će se jedan kupon za svaku zajednicu te će se njime pokriti i do 100 % prihvatljivih troškova, odnosno do 15.000 eura po općini ili gradu čime će se financirat oprema i troškovi postavljanja točke za pristup internetu, dok će općina ili grad plaćati internetsku pretplatu i održavanje opreme tijekom najmanje tri godine.

(UO za poslove župana – Morana Kiš)