MURSKO SREDIŠĆE OD TUČE BRANE DUDEKOVI RAKETLINI

Dvije godine prije katastrofalne tuče (05.07.2013.) koja je ove srijede poharala Mursko Središće i ostala pripadajuća gradska naselja, gradonačelnik Dražen Srpak uputio je dopis Državnom hidrometeorološkom zavodu, točnije njegovom Odjelu za obranu od tuče na čijem je čelu bio Velimir Osman.

U njemu stoji da Međimurska županija i Grad Mursko Središće mole da se pristupi nabavi prizemnog generatora za obranu od tuče koji bi bio postavljen u Murskom Središću. Područje Grada ima površinu od 34 km/2, a radi se o pograničnom području uz Republiku Sloveniju te stoga ne postoji mogućnost ispucavanja raketa. Također je zatraženo obrazloženje da li u tom slučaju za Grad ili za Županiju postoje kakve financijske ili druge obveze te da se o tome dostavi pismeno očitovanje.

Odgovor je stigao 02.10.2013. i u njemu se navodi da je na području oko Grada Mursko Središće aktivno 5 generatorskih postaja (LP-1 Robadje, LP-2 Jurovčak, LP-3 Preseka, LP-9 Marof i LP-14 Čakovec) te deset lansirnih postaja.

Od toga sedam lansirnih postaja s generatorima koristi rakete srednjeg dometa (LP-4 Sveti Urban, LP-5 Dragoslavec, LP-6 Gornji Zebanec, LP-7 Vratišinec, LP-10 Brezje, LP-11 Novo Selo Rok i LP-15 Belica) i tri lansirne postaje s generatorima i raketama velikog dometa (LP-8 Macinec, LP-12 Domašinec i LP-23 Mala Subotica).

Ograničenja rada (zabranjeni azimuti za ispaljivanje raketa zbog međudržavne granice) imaju lansirne postaje Sveti Urban, Dragoslavec, Gornji Zebanec, Vratišinec, Macinec i Domašinec.

S obzirom na raspored postojećih postaja obrane od tuče, blizinu međudržavne granice i metodologije rada, Državni hidrometeorološki zavod smatra da nema potrebe ni racionalnosti za uvođenje novih postaja.

Dakle, kratko i jasno, zbog granice se pucati ne smije, a za prizemnim generatorom nema potrebe jer su u blizini postojeće postaje koje ne smiju ispaljivati rakete!

 

Kada se prestanemo smijati ovakvom objašnjenju, ostaje nam samo da se molimo Bogu i nadamo da će naše molitve uslišiti te tuču poslati u Zagreb na Državni hidrometeorološki zavod.

(R. Tomanić, foto: screenshot)

Snimka cijelog zaslona 10.7.2015. 171009

Snimka cijelog zaslona 10.7.2015. 165916

Snimka cijelog zaslona 10.7.2015. 145004