MURSKO SREDIŠĆE OBILJEŽILO BLAGDAN SVETE BARBARE

Sveta Barbara je kršćanska svetica, djevica i mučenica, zaštitnica rudara i dobre smrti, jedna od četrnaest svetih pomoćnika u nevoljama.

Rudari, gradski čelnici, građani u petak, 04. prosinca 2015.g. obilježili su gradski blagdan sv. Barbare. Obilježavanje je započelo svetom misom koju je predvodio župnik Tomislav Antekolović, a učenici Osnovne škole Mursko Središće zajedno sa knjižničarkom Leonom Jug priredili su prekrasan program, njegujući svoj međimurski kaj i svoju rudarsku povijest.

Kod spomenika sv. Barbare u dvorištu župe održana je molitva i položeno je cvijeće.

U sklopu obilježavanja sv. Barbare gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak predstavio je projekt uređenja zgrade dječjeg vrtića “Maslačak”. Istaknuo je da zgrada dječjeg vrtića jedna u nizu koje će se obnavljati i svojom vizurom uljepšati grad rudara. Projekt obnove financirani je dijelom sredstvima Ministarstva gospodarstva 106.000,00 kn, dok preostala financijska sredstva bila su osigurana u gradskom proračunu. Sveukupna vrijednost investicije od izrade fasade, stepeništa, izrada zida za spomen ploče, uređenje okoliša zgrade iznosi 550.000,00 kn. Ova prekrasna zgrada je buduća gradska uprava, a biti će još i ljepša kada se antenski stup iza zgrade preseli na mjesto van središta grada – naglasio je gradonačelnik.

Župan Matija Posavec čestitao je gradonačelniku na ostvarenju zadanih ciljeve, te obećao da će Grad Mursko Središće i nadalje imati podršku Međimurske županiju u svojim daljnjim investicijama. Župnik je blagoslovio zgradu, a folklorna skupina dječjeg vrtića oduševila prisutne svojim izvedbama.

Gradonačelnik, zamjenik, predsjednik vijeća i župan položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomen ploča svim poginulim i stradalim i I. i II. svjetskom ratu.  U gradskom parku kod spomenika Rudaru gradonačelnik, zamjenik, predsjednik vijeća, župan, zamjenik župana, načelnica Općine Narda, predstavnik Grada Lentija i predstavnik udruge umirovljenika položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule rudare.

Za sve rudare i rudare održani je domjenak u turističkom kompleksu “Cimper”.

Glavni organizatori obilježavanja blagdana sv. Barbare su Grad Mursko Središće i tvrtka Team.

(GMS, foto Z. Rihtarec)

BARBARA 037

BARBARA 111

BARBARA 134

BARBARA 156

BARBARA 182

BARBARA 193

BARBARA 211

BARBARA 062

BARBARA 242

BARBARA 266

BARBARA 267

BARBARA 279

BARBARA 283

BARBARA 288

BARBARA 296

BARBARA 302

BARBARA 329

BARBARA 350

BARBARA 366

BARBARA 359

BARBARA 387

BARBARA 393

BARBARA 425

BARBARA 447

BARBARA 481

BARBARA 516

BARBARA 503