MOST: Je li Vlada i dalje spremna ljudima poput Jozinovića dati na upravljanje dvije milijarde kuna?!

Priopćenje MOST-a nezavisnih lista

Nakon što je donesena odluka o pokretanju istrage nad Mladenom Jozinovićem, bivšim direktorom odlagališta Piškornica, Most NL opet postavlja pitanje modela gospodarenja otpadom koji se sastoji od izgradnje skupih i nefunkcionalnih centara za gospodarenje otpadom (CGO), u kojima nema recikliranja niti kružnog gospodarenja, već samo promašene obrade i visoke amortizacije. Na žalost, upravo to je bio i ostao cilj skupine “poduzetnika”  koja ima predstavnike u Grupaciji centara za gospodarenje otpadom, a kojom je niz godina predsjedao upravo Jozinović. Svu nakaradnost ovoga pristupa dodatno pokazuje i njegovo samonagrađivanje za poslovanje koje se svodilo tek na dobro naplaćeno trpanje smeća s pratećim pojavama kao što su požari, zagađenje zraka i velika ugroza za podzemne i površinske vode.

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike, prof. dr. sc.  Slaven Dobrović ističe održivo, kružno gospodarenje otpadom, temeljeno na odvojenom prikupljanju, na mreži sortirnica, kompostišta i centara za ponovnu uporabu, zajedno s reciklažnim dvorištima pune funkcionalnosti.

“Most je zahtijevao preusmjeravanje EU sredstava iz CGO-a u ekološku infrastrukturu koja jedina može osposobiti komunalni sektor za postizanje stopa recikliranja koje smo prihvatili i zakonski potvrdili. Izlaskom Mosta iz Vlade ponovo afirmirani CGO-i dobili su novu priliku, bez obzira na katastrofalne primjere Marišćine i Kaštijuna, te njihovu visoku cijenu i punu neprimjerenost za ispunjavanje međunarodno preuzetih obveza”, rekao je Dobrović.

Teško je razumjeti da u današnje vrijeme, kada je princip održivog razvoja i kružnog gospodarenja otpadom postao imperativ, državna administracija “Jozinovićev model“  ponovo smatra glavnim i neizostavnim dijelom gospodarenja otpadom te su kapaciteti CGO-a povećani (za 41% u odnosu na PGO RH 2017.) i za njihovo financiranje spremna je dati preko dvije milijarde kuna!?

Most nezavisnih lista

Regionalni ured Varaždin

Nikole Tesle 20, Varaždin

Tel. 095/1111-229

E-mail: [email protected]