Most i zaobilaznica: Ministri i gradonačelnik Grada Mursko Središće te župan Općine Lendava održali radni sastanak na tu temu

Prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju ovom prometnicom prometovalo je do 5 tisuća teretnih vozila, a što je količina prometa koju je ova prometnica mogla „progutati“. Nakon ulaska Hrvatske u EU promet teretnih vozila se je na mjesečnoj bazi povećavao te smo dosegli brojku od čak 18 tisuća teretnih vozila koja prometuju kroz centar grada, cijelom glavnom prometnicom i svim naseljima do Grada Čakovca, stvarajući probleme ljudima koji tu žive puno prije nego li je takav promet nastao.

Jako velike poteškoće u vidu nesigurnosti prometovanja, buke, vibracija i zbog toga oštećenja kuća, zagađenja zraka, bojazni za djecu koja idu u školu,  pada vrijednosti njihovih nekretnina zbog svih tih problema.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak je godinama upozoravao, pisao pisma, molio za pomoć i postoji cijela jedna knjiga konverzacije sa svim mjerodavnima. Svi predsjednici država, Vlada RH, svi ministri prometa u zadnjih 10 godina bili su upoznati sa ovim problemom. Tek za mandata ove posljednje Vlade i predsjednice RH stvari su se pokrenule sa mrtve točke te je ministar mora , prometa i infrastrukture Oleg Butković prvi ministar prometa koji je posjetio Grad Mursko Središće i prvi ministar koji je poduzeo konkretne korake te donio Odluku o zabrani prometa preko 7,5 tona. Zbog velikih pritisaka prijevoznika uvjeti prometovanja nešto su modificirani, ali još uvijek su u okvirima prihvatljivosti.

Imali smo i dvije teške nesreće u kojima su sudjelovala teretna vozila, a što je dokaz neodrživosti ovakvog stanja, a svakako da i prijevoznicima treba omogućiti brže, lakše i jeftinije prometovanje. Zbog toga je i Vlada na svojoj 171. sjednici u Čakovcu donijela tri za Grad Mursko Središće i sva naselja do Grada Čakovca povijesna zaključka. Vlada je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u suradnji s Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ostalim nadležnim ministarstvima da sa Republikom Slovenijom dogovori točku spajanja za novi most. Vlada je donijela zaključak da nakon što Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji sa Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i drugima mjerodavnim ministarstvima dogovori točku spajanja Hrvatske ceste pokrenu sve potrebite radnje u svrhu ishođenja projektne dokumentacije za gradnju zaobilaznice i mosta. Vlada je također zadužila da se postojeća cesta D209, od Slemenica do Murskog Središća u potpunosti  rekonstruira, opremi sa biciklističkim trakama, a u centru grada postave semafori zbog sigurnosti pješaka i ostalih sudionika u prometu.

                        Projekt važan za dvije države, ne samo za Grad Mursko Središće

Temeljem tih zaključaka danas, 04. siječnja 2020. godine, je u Gradu Mursko Središće održan radni sastanak u cilju upoznavanja ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i Ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata sa ovim problemom te u cilju organiziranja istog takvog sastanka na državnoj razini koja je i mjerodavna za utvrđivanje točke spajanja novog mosta sa Republikom Slovenijom.

 Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: „Neću reći da je ovo prvi korak. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković upoznati je sa cijelom problematikom. Ovaj današnji sastanak sa ministrima donijeti će sigurno neka konkretna rješenja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta su preuzeli na sebe da se drugi tjedan organizira sastanak na kojem će biti sva mjerodavna ministarstva koja su prema zaključku Vlade RH uključeni u rješavanje tog problem i na kojem ćemo si podijeliti konkretne zadatke kako bismo što prije došli do točke spajanja. Nadam se da ćemo ubrzo sa Republikom Slovenijom dogovoriti ono što je korijen svega, a to je točka spajanja i da će nakon toga prema Zaključku Vlade RH, Hrvatske ceste krenuti sa projektiranje.„

Na radnom sastanku ministar Gordan Grlić Radman i ministar Darko Horvat su upoznati sa Idejnim rješenjem koje je Grad Mursko Središće uz pomoć Međimurske županije i Općine Lendave prije par godina izradio te sa time da je u prostornom planu Grada Mursko Središće i Međimurske županije ovakvo prometno rješenje već ucrtano.

 Idemo biti optimistični i željeti da se ovaj projekt ostvari što prije

Danas na sastanku uz izaslanstvo iz Slovenije, bilo je i izaslanstvo iz Mađarske, ovo je jedna puno šira perspektiva i jedan dobar primjer koji se uklapa i u naše prioritete, kada govorimo o Europi koja spaja, prometna povezanost, jačanje prometne infrastrukture, ulazak Hrvatske u Schengenski prostor. Odlukom Vlade 25. srpnja niz ministarstava zaduženo je za realizaciju projekta izgradnje novog mosta i zaobilaznice, i zajednički dogovoriti točku spajanja između dviju država članica Europske unije, pogotovo što tu imamo jedan prijedlog premošćivanja rijeke Mure i gradnje mosta prema Općini Lendava. Tu postoje određeni algoritmi, odnosno načini postupanja koje koordinira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kada je u pitanju izrada projektne dokumentacije, suglasnosti, imovinsko pravna pitanja.“ – istaknuo je ministar Gordan Grlić Radman.

 8. siječnja 2020. godine u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova održati će se sastanak sa svim mjerodavnim ministarstvima i institucijama

 

Ovdje nismo bili na poziv samo gradonačelnika, već i saborskog zastupnika u Hrvatskom saboru i upravo je to jedan od mozaika na koji način pomoći Murskom Središću, Međimurju, a onda i spojiti na ovakav način dvije susjedne države. Ovo je jedan od primjera kako se lobira i kako se ovako veliki infrastrukturni projekti mogu kroz nekoliko godina dovesti do pred sam čin početka izgradnje. Od održane sjednice Vlade RH pa do današnjeg dana Hrvatske ceste su izvele određene studije. Ovaj projekt dobio je puno opravdanost i na razini Republike Hrvatske i na razini Europske komisije. S druge strane da bismo u kontinuitetu, određenom dinamikom nastavili pripremu ovoga projekta došli smo u situaciju da dvije države moraju definirati točke spajanja.“ –  istaknuo je ministar Darko Horvat

Župan Općine Lendava Janz Magyar je izrazio svoju puno podršku realizacije ovog projekta te jamči da će Općina Lendava dati svu potrebitu pomoć i potporu kod realizacije ovog projekta. Gradonačelnik Dražen Srpak je sa ministrima, suradnicima, županom Općine Lendava obišao granični prijelaz te na licu mjesta ukazao na probleme koji nas godinama prate i naravno objasnio Idejno rješenje koje govori kako bi trebala biti položena zaobilaznica i novi most.

„Općina Lendava i Grad Mursko Središće imaju izrazito dobre odnose, a izgradnjom mosta našim građanima osigurati će se bolji boravak na tom području.“ – istaknuo je župan Janez Magyar

Ministar vanjskih i europskih poslova bio je više godina veleposlanik u Republici Mađarskoj i prilikom obnašanja funkcije veleposlanika postavio je vrlo visoke diplomatske standarde i zalagao se za rješavanje pitanja važnih za opstojnost hrvatske manjine na tom području. Obzirom na izvrsnu suradnji sa gradišćanskim Hrvatima na sastanku su prisustvovale i načelnica Općine Narda Krisztina Glavanic i zamjenica načelnice Julia Bosic – Nemeth.

Na sastanku su uz ministre, gradonačelnika i načelnike prisustvovali i glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Lovorka Šimičević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Zvonko Vrtarić i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Kristijan Antolović.

(tekst: GMS, foto: GMS, A. Jurak)