MOGU LI SVE SRPAKOVE ODLUKE BITI PONIŠTENE ?

Bard međimurskog i hrvatskog novinarstva gosp. Ivica Žišković u posljednjem broju Lista Međimurje postavio je u svojoj kolumni “Zanovijetanja” zanimljivo pitanje. Da li su sve odluke gradonačelnika Murskog Središća i Preloga upitne i mogu li se zbog važećih propisa i zakona poništiti ?

Radi se o tome da su obojica sjedili na dva stolca, onog gradonačelničkog i onog vijećničkog u Županijskoj skupštini, a nitko ne može biti istovremeno nositelj izvršne vlasti i član predstavničkog tijela.

Sada će ih njihova stranka HDZ povući iz Županijske skupštine, no to se trebalo napraviti u roku od osam dana od proglašenja konačnih rezultata izbora ! Dakle prema gosp. Žiškoviću, a kako on tvrdi i prema zakonu, obojica gradonačelnika već tri mjeseca jednu dužnost obavljaju nezakonito.

Prema tumačenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u takvim slučajevima može se proglasiti ništetnost svih odluka koje su ti gradonačelnici donijeli od stupanja na dužnost. Naravno, to se ne postiže automatizmom, već to može ili mora netko zatražiti.

Da li će se to dogoditi, da li će oporba u Gradskom vijeću Murskog Središća i Preloga reagirati ili će to učiniti netko treći, ostaje nam da vidimo !