Mlinarić: Dok se političari javno i strastveno mire po Kninu, mladi se javno i još strastvenije mlate po Vukovaru

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe u Saboru je u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta govorio o pomirbi koju vladajući pokušavaju provesti.

”Uobičajenu proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja ove su godine HDZ, koju je utemeljio dr. Franjo Tuđman i  SDSS koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić, pretvorili u komemoraciju s ciljem velike pomirbe Srba i Hrvata. Od te kvazi pomirbe ni jedni ni drugi  nemamo nikakve koristi”, rekao je Mlinarić te dodao kako svi znamo da Plenković i Pupovac to čine samo iz osobnog interesa. Plenković kako bi ostao premjer, a Pupovac kako bi i dalje zadržao poziciju i uz nju vezane privilegije.

Odvojeno školstvo najviše dijeli mlade Hrvate i Srbe

Mlinarić tvrdi kako se stvarni problemi prešućuju te kako nitko u toj pomirbi nije prozborio ni riječ o pitanju odvojenog školstva koje najviše dijeli mlade Hrvate i Srbe.

“Da se potrude hrvatsku i srpsku djecu smjestiti u isti razred i učionicu što ne bi bilo tako lako, ali bi bilo vrlo korisno, možda bi se među djecom uz povremene sukobe (vjerujem da bi bili nižeg intenziteta nego se misli) razvijala i dječja prijateljstva zajedničko učenje, igranje, rođendani itd.,  neka od njih bi sigurno ostala i trajna prijateljstva kakvima smo svjedočili kroz Domovinski rat kao najdrastičniji primjer, a i inače”, kazao je zastupnik Domovinskog pokreta.

Mlinarić je uvjeren da bi Plenković i Pupovac ovo prvo učinili ili radili na ovome da im je stalo do istinske pomirbe. Smatra kako ovako ozbiljan problem može riješiti samo onaj tko ga istinski razumije i tko ga zaista želi riješiti te da nažalost, spomenuti dvojac od ovoga samo pravi prigodnu predstavu.

“To govorim zato što aktualna vlast sa svojim partnerom i ovakvom politikom to goruće pitanje nikada neće otvoriti ni riješiti. Tragedija je da mladi Srbi, građani Hrvatske, poznaju Hrvatsku do trgovačkog centra u Osijeku, gdje ih roditelji povremeno odvedu u shopping” poručio je Mlinarić.

“A na školske ekskurzije i uobičajena školska putovanja odlaze isključivo u Srbiju i po Srbiji. Možda za ovo uz ideološki postoji i praktičan razlog, jer su ekskurzije po Srbiji puno jeftinije. Pod izlikom ekonomske opravdanosti i uštede uvijek se odabere destinacija u Srbiji”, nadodao je Mlinarić.

Zato nam srpska djeca u Vukovaru i okolini odrastu, a ne upoznaju Hrvatsku dalje od spomenutog trgovačkog centra?

“Da vukovarska djeca, Srbi i Hrvati, zajedno slušaju predavanja, zajedno uče i prepisuju jedni od drugih i u zajedničkim sportskim i slobodnim aktivnostima nauče tko je od njih dobar vratar, a tko dobar napadač ili čistač, ili u košarci, tko je playmaker, tko krilo, a tko centar, na to bi potrošili dosta međusobne energije. Manje bi ostalo za mržnju i sukobe , a ovako kad je sve što jedni o drugima znaju da je jedan Hrvat, a drugi Srbin i da je vrijeme  stalo u pokolju na Ovčari, što im je drugo na umu nego se strastveno mlatiti pa i onda kad ih političari mire”, zaključio je zastupnik Domovinskog pokreta.

Video snimku izlaganja pronađite na poveznici https://www.facebook.com/106928174232844/posts/176160287309632/?vh=e&extid=MIr0xFkAPPWIlLx7&d=n

Marja Čolak