Miro Kovač: Mnoge Hrvate boljela je duša zbog ukidanja Dana državnosti 30. svibnja

U jučerašnjoj raspravi o državnim blagdanima u Hrvatskom saboru rekao sam da je mnoge Hrvate boljela duša kada je trećesiječanska koalicija 2001. godine ukinula obilježavanje Dana državnosti 30. svibnja. Vrijeme je da se ta pogrešna odluka ispravi. Pokažimo sebi da smo zrela i odgovorna politička zajednica. Pristupimo racionalno pitanju uređenja svojih državnih blagdana. Riječ je o simbolima legitimiteta i identiteta našega društva.

Zasjedanje Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990. godine bilo je povijesno. Predsjednik Franjo Tuđman s pravom je rekao da je to bio “prvi Hrvatski sabor izabran na slobodnim i tajnim izborima, uz sudjelovanje svih društvenih staleža, ali također nastavak njegove povijesne opstojnosti na braniku hrvatske državne samobitnosti”. Toga 30. svibnja 1990. godine simbolički je odbačen komunistički sustav i najavljeno donošenje novog, demokratskog Ustava. U njemu su od 1990. godine zapisane naše najviše vrednote kao što su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost, mirotvorstvo, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, vladavina prava i demokratski višestranački sustav. Naš je ustavni poredak nespojiv s bilo kojim totalitarizmom, bilo da je riječ o fašizmu, nacionalsocijalizmu ili komunizmu. To je uostalom jasno zapisano i u izvorišnim osnovama Ustava.

Osvijestimo, dakle, da ćemo sljedeće godine imati konačnu priliku opet obilježiti Dan državnosti, ali dodatno i dan kada je odbačen komunistički sustav. Na taj način bismo promicali duh pomirbe, koja je bila temelj za pobjedu u Domovinskom ratu, ali napravili i unutar Europske unije iskorak i dali odgovarajući poticaj drugim državama članicama. Potvrdili bismo, na tragu nedavno usvojene rezolucije Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, da se vidljivo i nedvosmisleno zalažemo za “zajedničku kulturu sjećanja koja će odbacivati zločine fašističkih, staljinističkih i drugih totalitarnih i autoritarnih režima iz prošlosti i služiti kao sredstvo za izgradnju otpornosti na današnje prijetnje demokraciji, naročito među mlađim naraštajima”.

Miro Kovač

(Pavo Jazvić) https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1438092293034356&id=514902405353354)