Ministrica Vučković u Međimurskoj županiji: Vinari i vinogradari, unatoč krizi, ne odustaju od razvoja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom u petak je posjetila tvrtke i poljoprivredne proizvođače u Međimurskoj županiji. U Vinariji Tomšić u Štrigovi održala je sastanak s međimurskim vinarima.

Ministrica poljoprivrede posjet Međimurskoj županiji ocijenila je bogatim informacijama. Podsjetila je da su se hrvatski vinari tijekom 2020. godine suočili, kao i mnogi drugi sektori, pa čak i više, s problemima koje je uzrokovala neočekivana i nepredvidljiva pandemija.

– Ministarstvo poljoprivrede i hrvatska Vlada, pored najznačajnijih, financijski najizdašnijih mjera, koje su se odnosile na očuvanje zaposlenosti i osiguranje likvidnosti poduzetničkog sektora, osigurala i dodatne mjere, pogotovo u resoru poljoprivrede. U nizu takvih mjera bile su i one koje su se odnosile na vinarije. Omogućili smo određene benefite koji su bili vezani za realizaciju njihovih investicijskih projekata, povećane intenzitete potpore, odgode izvršavanja obveza s obzirom na situaciju u kojoj su se našli, a nisu bili krivi. Isto tako, uveli smo u suradnji s Europskom komisijom dvije krizne mjere, destilacija u sektoru vina i krizno skladištenje. Ukupna vrijednost takvih mjera je bila 57 milijuna kuna. Budući da ova kriza nažalost još uvijek nije završila, iako mislim da ćemo joj polako počet vidjeti kraj, mi smo i ove godine osigurali dodatna sredstva, za sada 20 milijuna kuna. Mene veseli naglasiti činjenicu da smo primili nikad više prijava, i na investicijske mjere. To govori da hrvatski vinari i hrvatski vinogradari, unatoč otežanom plasmanu, unatoč problemima s kojima se suočavaju, iznalaze mogućnosti za investiranje i ne odustaju od razvoja – izjavila je Vučković.

Ministar Horvat je naglasio da je Međimurje županija poljoprivredne proizvodnje, od proizvođača povrća i žitarica do voćara i vinara.

– Sve mjere koje Ministarstvo poljoprivrede osmišljava i provodi u djelo idu u prilog tome da zadržimo zaposlenost i koliko je god moguće povećamo produktivnost u segmentu poljoprivredne proizvodnje. Nove financijske omotnice koje se ovih dana dogode, prvenstveno vinska omotnica, siguran sam da će i jednim dijelom međimurskim vinarima dati priliku da podignu svoju konkurentnost, da investiraju u svoje podrume i u konačnici kroz marketing, što je skuplje moguće, prodaju svoje vino. Svjesni smo činjenice da su to kvalitetna vina i da svaka kuna koja je u njih uložena mora barem dvije vratiti svakom od naših vinara – rekao je Horvat.

S ministrima Vučković i Horvat bio je i HDZ-ov kandidat za međimurskog župana Goran Gotal. Naglasio je da su na susretu s ministricom poljoprivrede definirane tri ključne stvari.– To je podrška izgradnji regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Uskoro kreće javni poziv za projektnu dokumentaciju na koji ćemo aplicirati i snažno se zalagati da upravo taj distribucijski centar dođe u Međimurje. Drugo, snažna podrška mom projektu besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola u Međimurskoj županiji, dakle za njih 9 tisuća. Ministrici smo uputili konkretnu inicijativu, a to je da se raspiše javni poziv za sufinanciranje opreme, prvenstveno opreme za voćare, u smislu opreme za orošavanje i podršku nakon elementarne nepogode – naglasio je Gotal.

HDZ Međimurske županije

(sponzorirani članak)