Ministrica Divjak: “Osigurali smo u proračunu završetak višegodišnjeg projekta škole u Pribislavcu”

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravila je ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak, koja je istaknula važnost realizacije postojećih kapitalnih investicija koje Međimurje ima u području obrazovanja. O ključnim temama i konkretnim projektima razgovarala je na radnom sastanku sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem. „Kao i uvijek kad je tema međimurskog obrazovanja u pitanju, stvarno smo razgovarali o puno tema, tako da čestitam na svim ovim uspjesima učenica i učenika koje mi je župan spomenuo, čestitam županu na ovoj stvarno impresivnoj statistici koja pokazuje koliko županija brine o obrazovanju“, rekla je ministrica i dodala da kada bi kao u Međimurju i nacionalno obrazovanje bilo stvarno nešto prioritetno, onda bismo podigli gospodarstvo i imali inovacije u društvu.

„Ministarstvo financija napravilo je statistiku i ima jedan podatak gdje Međimurska županija od svih županija u Republici Hrvatskoj najviše iz proračuna ulaže upravo u obrazovanje, a to nam se vraća na najbolji mogući način kroz učenice i učenike koji su europski prvaci i nacionalni prvaci, ujedno imamo i dvije svjetske prvakinje iz biologije. Uvijek ističem da kad ulažete u obrazovanje, onda vam se to i kratkoročno i dugoročno osobito vrati kroz jednu kvalitetnu sredinu, a to je sredina zadovoljnih ljudi. Uz sve investicije u Ministarstvu obrazovanja je na završnoj ocjeni projekt Metalske jezgre vrijedan preko 36 milijuna kuna“, istaknuo je župan Posavec i dodao kako Međimurje ulaže u svoj ljude, u kadar, ali ujedno i u infrastrukturu, pa je kao spoj istoga dotaknuta tema plana stvaranja Centra kompetencije iz područja informatike u Tehnološko-inovacijskom centru te osiguravanje daljnjih investicija za uvođenje jednosmjenske nastave.

Završetak škole u Pribislavcu, župan apelirao i na projekt Centra za odgoj i obrazovanje!

Jedna od važnijih tema bez sumnje bio je Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, a župan je apelirao da se mora krenuti u investiciju, a ministrica dodala kako će pripremiti zajednički sporazum koji uključuje ministarstvo, županiju i grad, ali i ministarstvo demografije, socijalne politike i mladih, napraviti financijska konstrukcija i pronaći mogućnost za financiranje. Kada je jedan od većih i dugoročnijih projekata u međimurskom obrazovanju u pitanju, ministrica Divjak pritom je naglasila kako su u proračunu osigurali sredstva za dovršetak izgradnje Osnovne školu u Pribislavcu, koja zbog ograničenih sredstava više godina nije bila dovršena. „Posebno smo spomenuli školu u Pribislavcu i u ovom državnom proračunu za sljedeću godinu je važno da se projekti gdje nema uvjeta ili su učenici u uvjetima gdje je njihova sigurnost ugrožena, posebno podupre, pa u tom smislu i tu školu“, rekla je i dodala kako se slaže sa županom da je škologradnja iznimno važna, kao i izgradnje sportskih dvorana i na županovu inicijativu poduprla investicije u Strahonincu i Goričanu.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec kako je ministrica taj dan u Termama LifeClass Sveti Martin sudjelovala na 10. Danima elektroničkih medija i bila dio panela Djeca i mladi – izazovi života u medijskom svijetu.

UO za poslove župana