Ministar turizma dan proveo u Međimurju: Ovo su turistička vrata Hrvatske

Ministar turizma RH Gari Cappelli danas je posjetio Međimursku županiju, gdje se na samom dolasku u Čakovcu sastao sa svojim domaćinom, županom Matijom Posavcem, s kojim je u prvom redu razgovarao o razvoju turizma na kontinentu i razvojnim projektima u županiji. Ministar je nakon radnog sastanka iskoristio priliku da izrazi veliko zadovoljstvo pristupom, planiranim aktivnostima i razvojem turizma u Međimurskoj županiji.

Međimurje kao turistička destinacija pruža izniman doprinos ukupnom razvoju kontinentalnog turizma Hrvatske, segmentu čiji ćemo razvoj kroz brojne potpore u Ministarstvu turizma intenzivno poticati i u nadolazećem razdoblju. Bogato prirodnim ljepotama, raznovrsnim ponudama aktivnog i sportskog turizma te eno-gastronomije, Međimurje se ucrtalo na europsku kartu atraktivnih turističkih destinacija što potvrđuju i odlični turistički rezultati. To je rezultat kontinuiranog ulaganja javnog sektora i turističke zajednice, povećanja smještajnih kapaciteta i uvođenja novih turističkih sadržaja, ali i potvrda predanog i kreativnog rada svih turističkih djelatnika koji svojim radom doprinose razvoju međimurskog turizma.  Čestitam svima na odličnim rezultatima te rado ističem Međimursku županiju kao odličan primjer kako razvijati turizam na temeljima održivog razvoja i destinacijskog menadžmenta pri čemu su najvažniji čovjek, kultura i tradicija“, istaknuo je Cappelli nakon sastanka na kojem su bili prisutni još i zamjenici župana Josip Grivec i Sandra Herman, direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula i pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović.

Međimurski turizam bilježi rast od 18 posto

Međimurski župan pritom je istaknuo kako je proračun Turističke zajednice Međimurske županije oko milijun i 300 tisuća kuna dok se vrijednost projekta koje provodi su penje na oko 8 milijuna kuna te kako su se u Međimurskoj županiji smještajni kapaciteti povećali za 30 posto. „Prema tome provode više projekta  nego je proračun jedne turističke zajednice, ali naravno uz to su i podrška su svim onim dobrim i vrijednim projektima i razvoju našeg turizma uopće“, objasnio je Posavec.  Velika pozornost posvetit će se razvoju posebnih oblika turizma kao što su kulturni i vjerski turizam, kroz valorizaciju kulturne baštine, ali i zdravstveni te sportski turizam, cikloturizam i enogastronomija. „Međimurski turizam 2016. godinu zaključio je s 144 tisuća noćenja, a s današnjim danom ta je brojka prešla 170 tisuća, te se približavamo brojci od 200 tisuća noćenja na godišnjoj razini, što je u okvirima našeg zacrtanog plana. To predstavlja rast od 18 posto u dolascima i 17 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj gostiju koji su posjetili Međimursku županiji bio je iz Slovenije, Njemačke i Austrije, dok su najposjećenije destinacije bile Sveti Martin na Muri, Čakovec te Prelog“, naglasio je pritom Posavec i dodao kako turizam nisu samo smještajni kapaciteti i broj noćenja, ali ni samo more i sunce, turizam je sve ono što može predstaviti naše Međimurje u Hrvatskoj kao jednu atraktivnu turističku destinaciju.

Potpisani ugovori vrijedni milijun kuna kojim ministarstvo sufinancira Interpretacijske centre

Tijekom boravka u Međimurskoj županiji, ministar je uz direktora Branimira Blajića obišao i LifeClass Terme Sveti Martin u Svetom Martinu na Muri te IQcure – jedinstvenu polikliniku u Hrvatskoj koja nudi inovativni pristup preventivnim i rehabilitacijskim programima pod zajedničkim nazivom healthness, a objedinjuje odmor, zdravlje i wellness. Pritom mu je predstavljen i projekt „Pet Friendly“ koji je nastao u suradnji LifeClass Termi s Azilom „Prijatelji“. Za cilj ima podizanje svijesti o udomljavanju napuštenih životinja, a kojeg su započeli u vidu doniranja cjelokupnog iznosa kojeg gosti uplaćuju kada borave sa svojim ljubimcima u njihovom pet friendly resortu. Suradnja se nastavila na način da su Terme pripremile prostor za pse koje su privremeno udomile te im traži njihov zauvijek-dom.

Nakon obilaska Termi, ministar je posjetio multimedijalni postav Centra za posjetitelje Ekomuzeja Mura, koji je iskoristio kao lokaciju za potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma za projekt „Skelarska drvena kuća – interpretacijski centar“ koje Ministarstvo turizma sufinancira iznosom od oko 232 tisuće kuna te projekt „Interpretacijski centar Dravski zlatari“ s iznosom 700 tisuća kuna. Ugovori su potpisani s načelnicima Donjeg Vidovca Josipom Matulinom i tamošnjim domaćinom, načelnikom Sv. Martina na Muri Draženom Crnčecom.

Projekt „Skelarska drvena kuća“ zamišljen je kao interpretacijski centar za područje Sv. Martina na Muri i cijeloga Međimurja koji će se nalaziti u sklopu turističke destinacije Ekomuzej Mura. „Svakako ćemo taj novac itekako dobro uložiti , kako bi i daljnji tijek razvoja našeg turističkog potencijala bio u skladu s onim što i sada vidimo, a to je povećanje otprilike 20% u noćenjima na području naše općine“, rekao je Crnčec. „Interpretacijski centar Dravski zlatari“ nalazi se u središtu naselja Donji Vidovec – posljednjeg mjesta u Europi u kojem još uvijek živi umijeće ispiranja zlata. „Centar će omogućiti cjelogodišnju interpretaciju „ispiranja zlata“ dok je do sada to bilo moguće samo 1-2 mjeseca godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima. Gostima će se tako uz pomoć najnovijih tehnologija i multimedija na interaktivan način prikazati povijesno i kulturno nasljeđe te umijeće ispiranja zlata međimurskih zlatara“, objasnio je načelnik Matulin.

„Mislim da je velika mogućnost ove Županije, nisam došao slučajno ovdje nego sam došao da vidim kako se to kvalitetno radi u jednoj županiji, a to je ovdje gdje se razmišlja dugoročno, ovo je kraj koji prilazi vrlo kvalitetno i studiozno projektima. Svim projektima zaokružit će jednu turističku cjelinu koja će imati jednu dobru ponudu i gdje bi se turisti zaustavili na sat ili dva na ovom području i dobili dodatan uvid o cijeloj hrvatskoj ponudi. Međimurje je najsjeverniji turistički ulaz u Hrvatsku, vrata turizma“, objasnio je ministar i dodao kako vjeruje kako će ovi interaktivni interpretacijski centri biti nova turistička atrakcija te dodatan motiv dolaska brojnih gostiju u Međimursku županiju. „Uz jednu od najbržih rijeka u Europi i mi se ubrzano razvijamo, a Općine Donji Vidovec i Sveti Martin na Muri, njihovi načelnici i turistički djelatnici bili su spremni da u ključnom trenutku kandidiraju svoje projekte što je naravno ministarstvo prepoznalo, upravo želeći dati potporu kontinentalnom turizmu. Mi ćemo i dalje prijavljivati projekte, razvijati se i obogaćivanjem turističke ponude, manifestacija, smještajnih kapaciteta biti perjanica kontinentalnog turizma“, zaključio je Posavec.

(UO  za poslove župana)