Ministar poljoprivrede posjetio Grad Mursko Središće – u prva tri mjeseca iz EU sredstava u proračun grada 19,3 milijuna kuna

 

Slika budućnosti razvoja Grada Mursko Središće je grad koji se razvija u svim sektorima (otvorena nova radna mjesta, prepoznatljivo turističko središte, očuvana kulturna i prirodna baština, energetski učinkovit grad, poboljšana sigurnost u prometu, razvijena društvena infrastruktura itd.) i zadovoljava sve potrebe građana.  Društvena infrastruktura je u razvoju, te time čini osnovnu pretpostavku razvoja svih segmenata društveno – gospodarskog razvoja , podizanje kvalitete života, te jačanje konkurentnosti na području grada.

U prva tri mjeseca u 2018.g. Gradu Mursko Središće dodijeljena su bespovratna financijska sredstva u iznosu od 19,3 milijuna kuna za razvoj poduzetničke zone, razvoj društvenih i odgojno – obrazovnih sadržaja. Za projekt „Izgradnja nerazvrstanih cesta“ unutar Mjere 7.2.2. „Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta“ dodijeljena su sredstva u iznosu od 8,5 milijuna kuna. Poboljšanjem komunalne infrastrukture u poslovnim zonama pridonijeti će kvalitetnijem poslovanju postojećih poduzetnika, proširenju proizvodnih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta. Prostorni kapaciteti odgojno – obrazovnih sadržaja nisu zadovoljavajući za rad prema današnjim pedagoškim standardima. Većina javnih objekata na području grada izgrađena je prije 30-tak godina te danas ne zadovoljavaju prostorne i sadržajne potrebe svojih stanovnika. Usluge predškolskog odgoja dostupna su 3 dječja vrtića na području grada u koje sveukupno pohađa 204 djece. Obzirom što kapacitet djece u gradskom vrtiću „Maslačak“ ne zadovoljava kapacitet Državnih pedagoških standarda, Grad Mursko Središće aplicirao je projekt Izgradnje dječjeg vrtića u ulici Slatine u visini od 9,2 milijuna kuna. Po završenoj administrativnoj provjeri, sukladno pravilima natječaja, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Grada Mursko Središće dodijelila je javnu potporu u iznosu od 9,2 milijuna kuna za izgradnju novog dječjeg vrtića.

Gradonačelnik Dražen Srpak i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zajedno sa svojim suradnicima porazgovarali su o infrastrukturnim projektima i razvoju Grada Mursko Središće.

„Znamo da nas čeka težak put provedbe, sigurni smo da ćemo i ovaj put bespogovorno uspjeti i sve radove i aktivnosti u provedbi projekta odraditi na vrijeme. Dokumentacija za provedbu projekta se priprema i na tome je angažirana cijela Gradska uprava i jako sam zahvalan  svojim suradnicima koji su bili izuzetno aktivni i ažurni prilikom prijave projekata. Zahvala ministru na svim dobrim odlukama koje ste donijeli tijekom ovih natječaja, zahvala saborskom zastupniku na svekolikoj pomoći oko bilo kojih projekata koji se odvijaju ne samo u Murskom Središću, nego i u Međimurju istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

 

Novi dječji vrtić u Murskom Središću biti će veličine oko 1.500m2, sa 6 skupina od toga 2 jasličke i 4 vrtićke skupine, polivalentnom dvoranom, 30 parkirnih mjesta, sa energetskim razredom B, solarnim kolektorima, a svime što danas jednu ustanovu čini modernom i funkcionalnom. Po završetku izgradnje Dječjeg vrtića, Gradska uprava će se preseliti u prostorije sadašnjeg dječjeg vrtića „Maslačak“, dok će prostorije gradske uprave koristiti Udruge s područja grada.

Saborski zastupnik Darko Horvat istaknuo je „Ovo je šesta kapitalna investicija koja je u zadnjih 5 godina dolazi na prostor najsjevernijeg grada. Ovo su investicije koje stvaraju pretpostavke za ostanak na ovome prostoru, a to su zasigurno investicije koje si zaslužuje najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Ovakvim investicijama Mursko Središće poprima stvarne obrise jednog modernog, sretnog europskog grada. Ministre hvala Vam na svemu što činite za Međimursku županiju u nadi da će ova suradnja na ovakav način nastaviti.“

 

Uz zahvale saborskom zastupniku Darku Horvatu na zalaganju za Međimursku županiju i gradonačelniku Draženu Srpaku na kvalitetnom zalaganju za razvoj grada putem predanih aplikacija ministar Tolušić naglasio je da „ Sve to što se netko zalaže ili ne zalaže za svoju županiju, za svoj grad to su efekti koji se prije ili poslije vide u pozitivno ili negativnom smislu. Svi projekti iz Međimurske županije koji su prošli su izuzetno kvalitetni, kao što je i projekt Grada Mursko Središće. Izgradnja novog dječjeg vrtića u Murskom Središću uvelike će pomoći i olakšati ljudima život i djeca će imati kvalitetnu brigu i smještaj. Sve stvari koje su došle u Mursko Središće došle su zahvaljujući agilnom i kvalitetnom radu Gradske uprave i gradonačelnika.“

Prilikom službenog posjeta Međimurskoj županiji Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravio je i u najsjevernijem gradu Mursko Središće. Uz ministra Tolušića na sastanku su nazočili i saborski zastupnik Darko Horvat, predsjednik Uprave Hamag – Bicro Vjeran Vrbanec, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, potpredsjednik Gradskog vijeća Kristijan Antolović, ravnateljica dječjeg vrtića „Maslačak“ Ivana Maltarić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Miljenko Štefanić, voditelj Odsjeka za graditeljstvo Josip Sršan, te gradski vijećnici.

(GMS)